torstai 22. huhtikuuta 2021

Sitowise, annista omistajaksi

Ihanteellinen sijoituskohde olisi mielestäni ennustettava, tasainen ja tylsä. Siksi vahvasti syklien mukaan elävä rakennusala ei ole vielä kiinnostanut sijoitusmielessä. Suhdanne herkkiin osakkeisiin sijoittaminen vaatii minulta selvästi enemmän ponnisteluja, vaikka syklisiä yrityksiä salkustani löytyykin. 

Mietin siis Sitowisen antiin osallistumista tarkemmin, kuin muihin anteihin osallistumista. Sitowise on konsulttitalo, se ei suoraan ole rakennusfirma, joten siltä voi odottaa tasaisempaa tuloksen tekoa, kuin rakennusfirmoilta. 

Palloteltuani ajatusta jonkin aikaa osallistuin antiin. Anti oli ylimerkattu, osakkeita tuli omistukseeni 117 kappaletta, hinta oli 8,2e/kpl. Rehellisyyden nimissä täytyy kertoa, että ajattelin laittaa muiden antien tavoin myös Sitowisen osakkeet suoraan myyntiin. 

Tämä oli kuitenkin ensimmäinen anti, josta minulle jäi käteen järkevän kokoinen määrä osakkeita, siksi en heti luopunut omistuksestani. Lukaisin yrityksen tietoja läpi jo päättäessäni osallistua antiin, mutta nyt kun osake on tullut ainakin hetkeksi aikaa osaksi salkkuani, pitäisikö siihen tutustua vielä tarkemmin?

Mitä Sitowise tekee?

Sitowisella on vahva kytkös rakennusalaan, sillä noin 44% sen liiketoiminnasta on liitetty Talo-liiketoiminta-alueen alle. Tämä alue sisältää rakennussuunnittelua, valvontaa, tutkimusta ja korjausrakentamista. 34% liiketoiminnasta kattaa Infra, joka sisältää liikennesuunnittelua, kaupunkikehitystä, sekä ympäristö- ja vesisuunnittelua. Ruotsi maantieteellisenä alueena kattaa 13% liiketoiminnasta ja pienimpänä on Digi (noin 9%), joka keskittyy rakentamisen ja liikkumisympäristön digitaalisiin ratkaisuihin. Työntekijöitä on Sitowisella on noin 1900. 

Suurimmat asiakkaat ovat julkiselta sektorilta. Jo päättyneitä projekteja on mm. Länsimetron uusien asemien akustiikan suunnittelu, lisäksi Sitowise on ollut mukana myös hienon Oodi-kirjaston luomisessa. Pikaraitiotiestä on ollut puhetta pääkaupunkiseudulla jo muutaman vuoden ajan, yritys onkin mukana myös suuressa Raide-Jokeriksi nimetyssä hankkeessa, johon liittyy mm. silta- ja tunnelisuunnittelua. Raide-Jokeri noudattaa osittain Jokeriksi nimettyä bussilinjaa, joka kulkee Espoosta Itäkeskukseen.  

Sitowisen numerot

Numeroiden kautta katsottuna Sitowise kuuluu kokonsa puolesta Helsingin pörssin keskikastiin. Liikevaihto on ollut 160 miljoonaa vuonna 2020. Kasvua vuodesta 2019 on ollut peräti 12%, osa kasvusta on ollut orgaanista,  mutta yritys on kasvanut myös yritysostoin. Ylivoimaisesti suurin osuus (86%) liikevaihdosta tulee Suomesta, loput tulee Ruotsista.  

Suurin omistaja on annin jälkeen Intera Partners -niminen pääomasijoitusyhtiö, joka omistaa noin 13% yrityksestä. Listalla on myös eläkevakuutusyhtiöt Ilmarinen ja Varma, sekä sijoitusrahastoja. Ilahduttavaa on, että listalle nousee Sitowisen perustajia, jotka ovat edelleen siis yhtiön omistajia osakkeiden kautta. 

Yrityksen kannattavuus on Inderesin raportin mukaan hyvä, oman pääoman tuotto on noin 20,9%. P/E on kohtalaisen korkea, eli 20. Ajureina yrityksellä on kaupungistuminen ja lisääntyvä korjausvelka. 

Suurin osa kuluista tuleekin henkilöstökuluista. Jos katsotaan yrityksen tuloslaskelmaa, Sitowise muistuttaa omista yrityksistäni aika paljon Digiaa ja vaikkapa Aallon Groupia. Näissä kaikissa henkilöstökulut on kuluina suurimmat, eikä liiketoiminta sido kovin paljoa pääomaa. 

Varsin ilahduttavaa on, että Sitowisen kautta pääsee kulman kautta käsiksi rakennusalaan ilman rakennusalan perinteisiä riskejä. Sitowiselle ei voi jäädä myymätöntä uutta asuntokantaa taseeseen, kuten oikeilla rakennusyrityksillä, eikä se ole niin suhdanneherkkä, kuin rakentaminen alana.  

Sitowisen vastuullisuus


Vastuullisuus on monelle sijoittajalle yksi sijoittamisperuste. Sitowisen sivuilla vastuullisuus onkin hyvin esillä, ja yritys laskee esim. hiilijalanjälkeä/työntekijä. 

Vuosikertomuksen perusteella vastuullisuuteen on panostettu, ja täytyy sanoa, että pyrkimys tasavertaiseen kohteluun näkyy myös esimerkiksi hallituksen kokoonpanossa. Seitsemästä hallituksen jäsenestä kolme on naisia ja neljä miehiä, lisäksi nuorin hallituksen jäsen on syntynyt 80-luvulla, joten hallituksen jäsenistöä koottaessa on luultavasti mietitty ainakin jonkin verran ikä- ja sukupuolijakaumaa. 

Myönnän olevani melko "pehmeä" sijoittaja, joka viehättyy numeroiden lisäksi kaikista pehmeistä arvoista. Siksi referensseissä mainitut Helsingin Mätäjoen kunnostamisessa mainitut uhanalaiset meritaimenet ja Keskolle tehty, erään K-ruokakaupan energiatehokkaampi sähkön käyttösuunnitelma uppoaa hyvin minuun. Vastuullisuus ei ole ainoa kriteeri sijoittamiselle, mutta selvää plussaa, kun mietin yrityksen omistamista myös jatkossa.

Omat mietteet Sitowisesta


Joskus vuosia, vuosia sitten olin Pöyryn yritysesittelyssä, ja Pöyry jäi mieleen myönteisesti. Pöyry oli silloin sijoituksena kalliihko, ja se yhdistyikin pian ruotsalaisen yrityksen kanssa ja hävisi Suomen pörssistä. Pöyryn liiketoiminta ei ollut täysin samanlaista, kuin Sitowisen, mutta yhtymäkohtiakin on, sillä molemmat olivat konsulttitaloja, joilla oli osaamista mm. infrasta. 

Sitowisen kautta olen päässyt mukaan isoista megatrendeistä kaupungistumiseen. Oma kohtaisena kokemuksena voin sanoa, että Sitowise oli mukana yhdessä taloyhtiömme remonteista rakennusvalvojan roolissa. (Remontti ei mennyt ihan putkeen, mutta siitä ei voi syyttää Sitowisea.) Ainakin pääkaupunkiseudulla korjausrakentamiselle on vahvasti tarvetta, joskin yksittäiset kerrostalojen remontit, kuten esimerkiksi tämä meidän talon remontti, tuo aika pikkumurusia Sitowisen kassaan. 

Vaikea sanoa, että kuinka yritys pystyy pitämään hyvää kasvuvauhtiaan, viime vuosina liikevaihdon kasvua on ollut peräti 12% vuodessa, kun ala Sitowisen omien sivujen mukaan kasvaa noin 4-5% vuodessa. Yrityksen pitäisi siis pystyä kasvamaan kaksinkerroin alan keskiarvoa nopeammin. 

Sitowise on tehnyt viime vuosina reippasta vauhtia yritysostoja, joten osa liikevaihdon kasvusta selittyy sillä. Toki yritysostoja jatkamalla kasvu on toteutettavissa, mutta kannattavuudenkin toivoisi säilyvän hyvänä. 

Tällä hetkellä osake on jo noussut 9,1e/kpl, joten se on noussut antihinnastaan jo mukavasti. Jään seuraamaan Sitowisen tarinaa. Osavuosikatsaus julkaistaan 19.5., joten ensimmäisiä tämän vuoden lukuja joudutaan odottamaan vielä kuukauden verran. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti