Ihanteellinen sijoituskohde olisi mielestäni ennustettava, tasainen ja tylsä. Siksi vahvasti syklien mukaan elävä rakennusala ei ole vielä kiinnostanut sijoitusmielessä. Suhdanne herkkiin osakkeisiin sijoittaminen vaatii minulta selvästi enemmän ponnisteluja, vaikka syklisiä yrityksiä salkustani löytyykin.
Mietin siis Sitowisen antiin osallistumista tarkemmin, kuin muihin anteihin osallistumista. Sitowise on konsulttitalo, se ei suoraan ole rakennusfirma, joten siltä voi odottaa tasaisempaa tuloksen tekoa, kuin rakennusfirmoilta.
Palloteltuani ajatusta jonkin aikaa osallistuin antiin. Anti oli ylimerkattu, osakkeita tuli omistukseeni 117 kappaletta, hinta oli 8,2e/kpl. Rehellisyyden nimissä täytyy kertoa, että ajattelin laittaa muiden antien tavoin myös Sitowisen osakkeet suoraan myyntiin.
Tämä oli kuitenkin ensimmäinen anti, josta minulle jäi käteen järkevän kokoinen määrä osakkeita, siksi en heti luopunut omistuksestani. Lukaisin yrityksen tietoja läpi jo päättäessäni osallistua antiin, mutta nyt kun osake on tullut ainakin hetkeksi aikaa osaksi salkkuani, pitäisikö siihen tutustua vielä tarkemmin?
Mitä Sitowise tekee?
Sitowisella on vahva kytkös rakennusalaan, sillä noin 44% sen liiketoiminnasta on liitetty Talo-liiketoiminta-alueen alle. Tämä alue sisältää rakennussuunnittelua, valvontaa, tutkimusta ja korjausrakentamista. 34% liiketoiminnasta kattaa Infra, joka sisältää liikennesuunnittelua, kaupunkikehitystä, sekä ympäristö- ja vesisuunnittelua. Ruotsi maantieteellisenä alueena kattaa 13% liiketoiminnasta ja pienimpänä on Digi (noin 9%), joka keskittyy rakentamisen ja liikkumisympäristön digitaalisiin ratkaisuihin. Työntekijöitä on Sitowisella on noin 1900.
Suurimmat asiakkaat ovat julkiselta sektorilta. Jo päättyneitä projekteja on mm. Länsimetron uusien asemien akustiikan suunnittelu, lisäksi Sitowise on ollut mukana myös hienon Oodi-kirjaston luomisessa. Pikaraitiotiestä on ollut puhetta pääkaupunkiseudulla jo muutaman vuoden ajan, yritys onkin mukana myös suuressa Raide-Jokeriksi nimetyssä hankkeessa, johon liittyy mm. silta- ja tunnelisuunnittelua. Raide-Jokeri noudattaa osittain Jokeriksi nimettyä bussilinjaa, joka kulkee Espoosta Itäkeskukseen.
Sitowisen numerot
Numeroiden kautta katsottuna Sitowise kuuluu kokonsa puolesta Helsingin pörssin keskikastiin. Liikevaihto on ollut 160 miljoonaa vuonna 2020. Kasvua vuodesta 2019 on ollut peräti 12%, osa kasvusta on ollut orgaanista, mutta yritys on kasvanut myös yritysostoin. Ylivoimaisesti suurin osuus (86%) liikevaihdosta tulee Suomesta, loput tulee Ruotsista.
Suurin omistaja on annin jälkeen Intera Partners -niminen pääomasijoitusyhtiö, joka omistaa noin 13% yrityksestä. Listalla on myös eläkevakuutusyhtiöt Ilmarinen ja Varma, sekä sijoitusrahastoja. Ilahduttavaa on, että listalle nousee Sitowisen perustajia, jotka ovat edelleen siis yhtiön omistajia osakkeiden kautta.
Yrityksen kannattavuus on Inderesin raportin mukaan hyvä, oman pääoman tuotto on noin 20,9%. P/E on kohtalaisen korkea, eli 20. Ajureina yrityksellä on kaupungistuminen ja lisääntyvä korjausvelka.
Suurin osa kuluista tuleekin henkilöstökuluista. Jos katsotaan yrityksen tuloslaskelmaa, Sitowise muistuttaa omista yrityksistäni aika paljon Digiaa ja vaikkapa Aallon Groupia. Näissä kaikissa henkilöstökulut on kuluina suurimmat, eikä liiketoiminta sido kovin paljoa pääomaa.
Varsin ilahduttavaa on, että Sitowisen kautta pääsee kulman kautta käsiksi rakennusalaan ilman rakennusalan perinteisiä riskejä. Sitowiselle ei voi jäädä myymätöntä uutta asuntokantaa taseeseen, kuten oikeilla rakennusyrityksillä, eikä se ole niin suhdanneherkkä, kuin rakentaminen alana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti