maanantai 23. lokakuuta 2023

Q3 2023, Alakuloa Helsingin pörssissä

On aika katsahtaa taaksepäin ja syventyä vuoden 2023 kolmannen kvartaalin lukuihin! Helsingin pörssissä uutiset eivät ole enää uusia, sillä sama lasku, joka alkoi jo pari vuotta sitten, jatkuu edelleen. Luulisi, että laskuun olisi jo ehtinyt tottua, mutta heikkoina hetkinä unohtuu sijoittajien perussääntöihin kuuluva "korkoa korolle"-mantra ja koko sijoitusharrastuksen mielekkyys on koetuksella. 

Toki optimistina toivon vuoden viimeiseltä kvartaalilta ryhtiliikettä, vielä on noin 10 viikkoa aikaa kääntää kurssit kaakkoon. Reaalimaailman tapahtumat kertovat kuitenkin toista tarinaa. Uutisista saa lukea sodasta, suomalaisten yritysten muutosneuvotteluista, rakennusalan konkursseista ja Suomen asuntomarkkinoiden jäätävän syvästä koomasta. Taantuma hiipi lähemmäs (vai onko se alkanut jo?). En siis oikeasti odota nopeaa pörssien kääntöliikettä ylöspäin.

Sumuinen syyskuun ilta

Oma salkku on tänä vuonna ihme kyllä pyristellyt yleistä Helsingin pörssin alakuloa vastaan. Vaikka omassa salkussa on ollut lamaavan suuria laskupäiviä, myös nousupäiviä on ollut muutama. Nordnetin mukaan oman salkun YTD-graafi piirtyy vuoden kolmella ensimmäisellä kvartaalilla juuri ja juuri nollan yläpuolelle, käymättä kuitenkaan yhtenäkään päivänä nollan alapuolella. Hyvänä saavutuksena salkun graafia ei voi pitää, sillä käytännössä viime vuonna hävisin niin reippaasti indeksille, että tämän vuosi on paluuta keskiarvoon. 

Muutokset salkussa 


Kuukausittaiset lisäykset Handelsbankenin Usa-indeksiin ja Nordnetin Indexfund Sverigeen menivät suunnitelmien mukaan. Olen ostanut heinäkuussa myös TietoEvryä kahteen otteeseen, osakkeiden hinta on ollut 24,05e ja 22,38e. Tällä hetkellä osakkeen hinta on 20,12e, joten lasku on jatkunut ostojen jälkeen. 

Rahastot ja osakkeet 30.9.2023

Ehdin jo kertoa, että koko vuoden YTD on tällä hetkellä suunnilleen nollan tuntumassa. Ajanjaksolla heinäkuusta syyskuuhun Nordnetin käppyrä tipahti kuitenkin miinukselle. Sijoitusvarallisuus lisääntyi hieman, mutta sijoituksiin laitettu pääoma oli suurempi, kuin nousu. Sijoitusvarallisuus ja käteinen on kivunnut 80 000 euron yläpuolelle, mutta viimeisen kahden vuoden ajan laskun aikana ainoastaan palkkatuloista säästäminen on lisännyt varallisuutta.  
 

Vertailu edelliseen kvartaaliin
  


Sijoituksiin liittyvää velkaa on Nordnetissä käytössä 3400 euroa. Kolmannen kvartaalin aikana maksoin ylimääräisen lyhennyksen asuntolainaan, sillä asuntolainan korko on tällä hetkellä korkeampi, kuin Nordnetin kultatasolla oleva luottolimiitti. Asuntolainan korko taitaa olla marginaalin kanssa 5% kieppeillä, pohjana on 3kk euribor, sijoituslainan kultatasolla korkokulu on 3,49%. 

Näin pienillä lainasummilla korkoero on euroina tosi pieni, mutta jos asuntolainan saisi maksettua pois kokonaan, se vapauttaisi 216e joka kuukausi rahavirtaa johonkin muuhun. Asuntolainan ylimääräinen lyhennys oli 2000 euroa, ja asuntolainaa on jäljellä syyskuun lopussa noin 6200 euroa. 


Osingot


Osinkoja tuli bruttona noin 340 euroa, ja nettona noin 281 euroa. Osinkoja maksoi AT&T, Wärtsilä, Capman ja salkkuni ahkerin osingonmaksaja Citycon. 

Kotimatkan sumu

Mitä tehdä asunnolle, joka ei käy kaupaksi?


Asuntomme on ollut myynnissä jo muutaman kuukauden. Ensin yritimme myydä asuntoa itse, nyt meillä on välittäjä. Olemme myös laskeneet hintaa pariinkin otteeseen. Suuri kolmio kehä kolmosen sisäpuolella palveluja täynnä olevassa lähiössä ei silti ole löytänyt uutta omistajaansa. 

Muutama asunnon katsoja meillä on käynyt, mutta tarjouksia ei ole sadellut. Nopealla analyysillä ongelmia on kaksi: yleinen markkinatilanne asuntomarkkinoilla on syväjäässä ja tämän taloyhtiön kohdalla kummittelee parin vuoden päästä häämöttävä suuri remontti.

Onko asunnon hinta vieläkään oikea vai pitäisikö hintaa laskea? Jaa-a vaikea sanoa. Jos hintalappuun heittäisi ihan tosi roisin alennuksen, asunto menisi varmaan paremmin kaupaksi. Tappiota ei tee kuitenkaan mieli ottaa asuntokaupoillakaan, vaikka oma asunto ei sijoitus olekaan. Toisaalta tämän hetkinen pyyntihinta lienee aika lailla oikea, alueella on sekä kalliimpia, että edullisempia neliöhintoja saman ikäisissä kolmioissa. 

Jos välittäjä ei saa muutamassa kuukaudessa ostajia liikkeelle, lienee parempi tehdä ratkaisu tähän asuntoon jäämisestä, kuin jättää asunto pidemmäksi aikaa roikkumaan markkinoille. Alue on kuitenkin meille oikea, ongelma on tilojen riittävyys. Suurta intoa remonttiin ei ole, mutta jos asunto ei mene kaupaksi, remontoimalla kolmion isoista huoneista saisi lohkaistua pienempiä tiloja. 

Tähän jäämisessäkin on omat hyvät puolensa, sillä pieni asuntolaina olisi hetkessä kuitattu ja rahaa jäisi enemmän johonkin muuhun. Toki parin vuoden päästä tuleva remontti tarkoittaisi jälleen joko vastikkeen nousua tai henkilökohtaisen lainan ottamista. 

Nouseva kuu

2 kommenttia:

  1. Oijoi, miten likellä jo, että asuntolaina olisi kokonaan maksettu! Itse saan vielä hetken tuosta haaveilla. Voisi luulla että hallituksen suunnitelmat ensiasunnon varainsiirtoverovapauden poistosta saisivat vähän liikettä asuntokauppoihin loppuvuodeksi, mutta ehkä noin isot asunnot eivät ole vielä ensiasunnon ostajien mieleen. Tsemppiä, eiköhän joku ratkaisu löydy lopulta.

    VastaaPoista
  2. Meidän asunto voisi olla uusi koti joko nuorelle lapsiperheelle, mutta myös vanhemmalle pariskunnalle, joka muuttaa suuremmasta asunnosta pienempään. Eläkeläispariskuntiakin on käynyt meillä näytöillä, mutta ongelma on ollut osittain tuo tuleva kallis ja iso taloyhtiön remontti.

    Joo, täytyy vielä odotella, josko välittäjä ja asunnon hyvä sijainti houkuttelisi katselijoita :)

    VastaaPoista