Yleensä olen pakoillut tavoitteiden asettamista ja yrittänyt rennosti kulkea virran mukana. Alkaneelle vuodelle asetan silti viisi tavoitetta. Yllättäen vain yksi tavoite koskee sijoittamista, muissa tavoitteissa käännän katseen ajankäyttööni.
Salakavalasti ajankäyttöni on keskittynyt älykännykän ruudun äärelle. Internet tarjoaa helppoa ja nopeaa viihdykettä ja helposti addiktoituvana jään kiinni keskustelupalstoihin ja hassuihin videoihin.
Myös Netfllixin korealaiset sarjat ovat tulleet tutuksi ja vaikka en ole opiskellut minuuttiakaan korean kieltä, olen jo tuntikausien tuijottamisella oppinut perussanat koreaksi(!). Tavoitteena on siis vuonna 2024 kohentaa elämänlaatua, nostaa katse ruudulta ja suunnata energia jokonkin hyödyllisempään.
"Murehdi vain kerran"
Olen ahkera murehtija. Pohdin mahdollisuuksia, ongelmia ja riskejä. Vaikka olenkin pohjimmiltani optimisti, mustat ajatukset valtaavat salakavalasti mielen. Kaikista pahinta on herätä kello 4 aamulla ja jäädä miettimään maailman murheita. Murehdin myös asioita, mille en voi mitään ja sepäs vasta onkin tyhmää. Murehtiminen vie energiaa ja johtaa spiraalimaiseen kierteeseen, missä koetaan kaikki Danten Jumalaisen näytelmät helvetin tasot yhä uudelleen ja uudelleen.
Syksyllä olin päässyt jo hyvään vauhtiin apokalyptisessä monologissani, kun koin ahaa-elämyksen. Kesken pitkän vuodatuksen keskustelukumppanini lausui suuren viisauden, että kannattaa murehtia vain kerran. Kaikista turhinta on etukäteen murehtiminen, sillä yllättävän vähään voi itse vaikuttaa ja monesti todennäköisyydet ovat onnistumisen puolella. Kannattaa siis keskittyä murehtimaan nopeasti ja tehokkaasti jälkikäteen.
"Murehdi vain kerran" on siis vuoden 2024 ensimmäisenä tavoite. Tavoitteena on siis vähentää tuomiopäivän ajatuksia ja keskittyä korjaamaan mahdolliset vauriot katastrofin jälkeen.
Kaksikymmentäviisi blogikirjoitusta
Blogi on painunut vuonna 2023 horrokseen ja kirjoituksia ilmestyi alle kymmenen. Blogeja luetaan vähemmän ja lukijat ovat paenneet muille alustoille. Itse kuitenkin seuraan edelleen blogeja, sillä pidän pohdiskelevista ja pitkistäkin kirjoituksista. Blogia olen alkanut aikanaan pitää, koska kirjoittaminen on luonteva tapaa jäsentää ajatuksia. Taka-ajatuksena on myös vältellä pahimpia sijoitusvirheitä, kun niitä päätöksiä joutuu ainakin jollain tasolla käymään julkisessa kirjoituksessa läpi.
Kaksikymmentä viisi kirjoitusta ei ole paljon, mutta silti nostaisin omaa kirjoittajan aktiivisuuttani huomattavasti, joten tavoitteena vuonna 2024 on vähintään 25 kirjoitusta blogiin. Tavoitteena on melko tasaisesti kirjoittaa talouden ja sijoittamisen maailmasta, eli kirjoituksia tulisi ilmestyä noin kaksi kuukaudessa.
Viisikymmentä kirjaa
Keskittymiskykyni oli vielä muutama vuosi sitten ihan hyvä, onkin harmi, että olen muutamassa vuodessa totuttanut aivoni nopeampaan rytmiin. Kissat ja kabybarat, sekä voltit taaksepäin. Jostain syystä näistä aiheista saa mielettömän paljon ainesta lyhyisiin klippeihin. Keskittymiskykyni on romahtanut ja esimerkiksi kirjojen lukeminen tuntuu liian hitaalta ja kirjat tylsiltä.
Onko paluu digitaalisesta maailmasta manuaaliseen sivujen kääntelyyn askel taaksepäin, vai helppo tapa hallita omaa ajankäyttöään? Jaa-a, vuosi 2024 näyttää, saanko palattua kirjojen maagiseen maailmaan.
"Viisikymmentä kirjaa" -tavoite on suora kopio pääkaupunkiseudun kirjastojen Helmet-haasteesta. Helmet-lukuhaaste on julkaistu jo muutaman vuoden ajan, haasteeseen osallistuja lukee/kuuntelee vuoden aikana 50 kirjaa tiettyjen teemojen mukaan. Tässä linkki Helmet-haasteeseen, tarjolla on myös käyttäjäystävällinen excel-muotoinen seurantataulukko vuoden aikana luetuille kirjoille.
Lisätavoitteeksi itselleni laitoin vielä ujuttaa 50 kirjan sekaan vähintään kymmenen sijoitus- ja talousaiheista kirjaa. Helmet-haasteeseen saa lukea mitä kirjoja vaan, joten talousaiheiset kirjat tuovat sopivasti maustetta vuoden kestävään haasteeseen.
125 liikuntasuoritusta
Kuinka paljon ihmisen pitäisi liikkua? Virallisten suositusten mukaan raskasta liikuntaa tulisi olla vähintään 1 tunti ja 15 minuuttia viikossa. Keski-ikäistyminen on hiipinyt jo jäseniini, ja kauhistuksekseni olen huomannut, että minulla alkaa olla samanlaisia vaivoja, kuin 30 vuotta vanhemmilla sukulaisilla.
Karsastan sukujuhlia, sairauksien luettelointi ja erilaisista kivuista kertominen kun tuntuu olevan sitä suositumpaa, mitä vanhemman ihmisen kanssa keskustelen. Minusta ei ikinä olisi voinut tulla terveydenalan ammattilaista, en jaksa kuunnella luotteloa vaivoista. Desinfiointiaineen haju heikottaa, ja vaikka käynkin välillä verenluovutuksessa, en voi koskaan katsoa neulaa tai täyttyvää veripussia.
Viime jouluna löysin kuitenkin aivan uuden tason appivanhempien kanssa, kun pääsimme vertailemaan sairauksia. Keskustelussa vilisivät plantaarifaskiitti, iskias ja monet muut vaivat ja kerrankin tiesin, mitä nuo sanat tarkoittivat! Puhuimme kerrankin samaa kieltä ja pääsimme vertailemaan kokemuksiamme terveydenhuollosta.
Toistaiseksi terveysvaivat ovat olleet ohimeneviä, mutta silti ikävä muistutus kuolevaisuudesta. Liikunnalla pyrin jos en ihan pysäyttämään ikääntymistä, niin ainakin lykkäämään sitä jonnekin todella todella kauas.
Liikuntatavoitteen jaan koko vuodelle ja tavoitteeksi asetan 125 liikuntasuoritusta vuodessa. Jokainen liikuntasuoritus olisi vähintään 30 minuuttia ja rasittavan liikunnan lisäksi lasken mukaan myös esimerkiksi joogan ja venyttelyn, jotta tulisi välillä harrastettua myös näitä aina inhoamiani lajeja.
Satatuhatta euroa
Sijoitusvarallisuus on noussut jo yli 90 000 euron, joten sadantuhannen euron tavoite on oikeasti aika lähellä! Käytännössä tavoitteen saavuttaminen ei kuitenkaan ole varmaa, viimeiset kaksi vuotta olen lapioinut salkkuun rahaa, mutta salkun arvo pysynyt laskumarkkinassa tiukasti suunnilleen paikallaan.
Karu totuus on, että taitoni sijoittajana eivät riitä kontraamaan markkinaa, vaan oma salkkuni elää täysin markkinoiden mukana kokien samat laskut ja nousut, kuin muukin markkina. Silti tuo aikanaan blogin tavoitteeksikin asettamani raja, eli sadantuhannen euron sijoitusvarallisuus, alkaa lähestyä. Jos markkinat ovat suosiolliset, sinne pitäisi yltää pienelläkin säästöasteella jo vuonna 2024.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti