torstai 7. maaliskuuta 2024

Abigail Adams, korkosijoittaja 1700-luvulta

Finanssiala on aina ollut miesten temmellyskenttää ja sama valta-asetelma jatkuu vielä vuonna 2024. Suurin osa analyytikoista, rahaston salkunhoitajista, toimitusjohtajista, pörssiyhtiöiden hallituksen jäsenistä ja jopa sijoittajista on miehiä. Varallisuus on vahvasti sukupuolittunutta, ja se näkyy myös joka syksy veropäivänä, kun Suomen eniten veroja maksaneiden lista julkaistaan. Naisia listalle nimittäin mahtuu harmillisen vähän.  

Naisten määrä on kuitenkin sijoittajien joukossa kasvamaan päin ja naisten päivän kunniaksi sukelsin penkomaan tietoja huippusijoittajista. Kun kysytään sijoittajien esikuvia, vastauksissa toistuvat mm. Warren Buffet, Benjamin Graham ja George Soros. Silti historiaan syventymällä löytyy myös naisia, jotka ovat jo satoja vuosia sitten sijoittaneet tuottavasti ja kasvattaneet varallisuuttaan kaihtamatta rahamarkkinoihin kuuluvaa riskiä. 

Ensin tekeillä oli vain yksi kirjoitus huippusijoittajista, eli useampi sijoittaja olisi niputettu samaan kirjoitukseen. Loppujen lopuksi päätin jakaa pitkähkön tekstin pienempiin ja pureskeltavampiin osiin. Tämä on siis ensimmäinen osa lyhyestä sarjasta inspiroivia ja menestyneitä sijoittajia.   

Abigail Adams


Abigail Smith syntyi marraskuussa 1744 Yhdysvaltojen Massachusettsissa Elizabeth ja William Smithin nuorimmaksi lapseksi. Isä oli ammatiltaan pappi ja äidin suvussa oli poliitikkoja. Lapsuudessaan Abigail sairasteli paljon, ja jäi sairastelujen ja sukupuolensa takia vaille kodin ulkopuolista koulutusta. Äiti opetti tyttären lukemaan ja laskemaan, lisäksi Abigail opiskeli itse perheen laajan kirjaston avulla. 

Stuart, Gilbert, 1755-1828, artist (original). Wikipedia

Massachusetts oli siirtomaa ja orjuus oli sallittua. Myös Abigail Smithin lapsuuden perheellä oli ainakin neljä orjaa. Myöhemmin, kun orjuus lakkautettiin, ainakin yksi orjista jäi palvelijana perheen luokse. Myös naisten asema oli hyvin erilainen. Naiset eivät pystyneet päättämään itsenäisesti omaisuudestaan, vaan veli, isä, aviomies tai esimerkiksi setä hoiti naispuolisen sukulaisen omaisuutta. 

Korkopapereillakin voi vaurastua


Abigail Smith meni naimisiin lakimieheksi lukeneen John Adamsin kanssa vuonna 1764, ja ensimmäiset sijoitukset hän teki viimeistään vuonna 1777. Sijoittajaksi kannusti ilmeisesti korkea inflaatio. 1770-luku oli Yhdysvalloissa mullistusten aikaa, kun kansakunta irtautui Eurooppalaisista emämaista. Itsenäisyysjulistus allekirjoitettiin 4.7.1776. Setelit menettivät nopeasti arvoaan kesällä 1777 ja 100 dollarin setelilllä pystyi ostamaan vain neljäsosan siitä tavarasta, mitä sillä aiemmin sai. 

Abigail keksi, että rahan arvo säilyi paremmin joukkovelkakirjalainoissa. Sijoituksessa kävi myös tuuri, sillä valtio maksoi lopulta koron moninkertaisena Abigailin sijoitukseen nähden, korko oli peräti 25% vuodessa noin neljän vuoden ajan. Abigail Adamsin aviomies John oli korkopapereihin sijoittamista vastaan, hän olisi halunnut sijoittaa maahan, maaomaisuus olisi tuottanut tuona aikana noin 1% vuodessa. 

Osittain syynä sijoittamiseen oli aviomiehen palkka, joka Abigailin mielestä oli huono. Säilyneestä kirjeenvaihdosta käy ilmi, että Abigail mainitsee valtiolta tulleen palkan olevan pieni, jolloin korkopapereiden saamilla tuotolla saattoi olla merkitystä perheen elatuksessa. John Adams sen sijaan piti kaupankäyntiä osakkeilla ja korkopapereilla keinotteluna ja suhtautui siihen kielteisesti.  

Abigail ja John Adamsin tarina kietoutuu myös Yhdysvaltojen  historiaan, sillä John Adams oli laatimassa itsenäisyysjulistusta. Hän oli paljon pois kotoa Philadelphiassa 1770-luvulla ja myöhemmin 1780-luvulla hän toimi diplomaattina Euroopassa neuvottelemassa Pariisin rauhansopimusta, jossa sinetöitiin Yhdysvaltojen itsenäisyys. Aviomiehen poissa ollessa pariskunnan raha-asiat, maatila ja yhteiset lapset jäivät Abigailin huolehdittaviksi. Aviopari kävi vilkasta kirjeenvaihtoa ja kirjeissään John Adams neuvoi Abigailia ostamaan pariskunnan kodin viereisen maatilan. 

Vastoin miehensä tahtoa Abigail osti joukkovelkakirjalainoja, "Consolidated notes". Lainojen kuponkikorko oli 6% vuodessa, mutta niitä pystyi ostamaan kolmasosalla virallisesta merkintähinnasta, jolloin tuotto nousi peräti 18 prosenttiin vuodessa. 

Myös sisällissota loi mahdollisuuksia ostaa korkopapereita. Yhdysvaltojen sisällissodan viimeisenä vuosina valtio maksoi rahapulassa sotilaille palkan sotavelkakirjalainoilla, sillä rahaa palkkoihin ei ollut. Sotilaidenkin täytyy syödä, joten he vaihtoivat lainapanereita rahaan murto-osalla papereiden oikeasta arvosta. Myös näitä lainoja päätyi Adamsin perheelle. 

Abigail Adams on ensimmäisiä naissijoittajia, joista on jäänyt historiaan jälkiä. Sijoittajana Abigail sieti paremmin riskiä, kuin aviomiehensä ja pystyi täten kasvattamaan perheensä varallisuutta. Hän myös tunnisti aliarvostettuja omaisuuseriä ja uskalsi sijoittaa niihin. Itsenäistymisen jälkeisen vapaussodan aikana avautui myös mahdollisuuksia, joitä hän osasi hyödyntää. Bondien lisäksi pariskunnan omistuksiin päätyi ainakin myös iso maa-alue nykyisen Vermontin alueelta. Apuna hänellä oli setänsä Cotton Tuft, sillä naisena Abigail tarvitsi asiamiehen apua kauppojen tekemiseen.   


"Remember the Ladies"


Pariskunnan välistä kirjeenvaihtoa on säilynyt peräti 1200 kirjeen verran, kirjeiden mukaan Abigail oli myös miehensä neuvonantaja. Tunnetuin Abigail Adamsin kirje on kirjoitettu maaliskuussa 1776, jolloin aviomies oli Philadelphiassa laatimassa itsenäisyysjulistusta. "Remember the Ladies" viittaa Abigailin kirjoittamaan kirjeeseen. Kirjeessä hän kehoittaa miettimään myös naisten oikeuksia uutta valtiota perustettaessa. 

Vaikka lapsuuden perheellä oli orjia, aikuisena Abigail ja puolisonsa tulivat tunnetuksi orjuuden vastustajina. Hän myös puhui naisten oikeudesta pitää varallisuus omissa nimissään, sekä naisten koulutuksen puolesta. 

Sijoitusuraansa paremmin Abigail Adams tunnetaan Yhdysvaltojen presidentin puolisona, lisäksi yksi pojista valittiin presidentiksi. Aviomies John Adams toimi ensin Yhdysvaltojen varapresidenttinä, kunnes hänet valittiin Yhdysvaltojen toiseksi presidentiksi kaudeksi 1797-1801. John ja Abigail olivat naimisissa 54 vuotta ja liitto päättyi Abigailin kuolemaan vuonna 1818. Pariskunnalle syntyi kuusi lasta, joista neljä eli täysi-ikäisiksi. John Quincy Adams, pariskunnan poika, toimi presidenttinä vuosina 1825-1829. 

Sarjassa "US First Spouses" ilmestyi myös Abigail Adamsin kuvalla kultakolikko. Nimellisarvo on 10 dollaria.  

Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti