torstai 15. helmikuuta 2018

Voiko sijoituksiin rakastua?

Kyllä voi. Pitkäaikaisin sijoitukseni on kivijalkapankin rahasto, OP-Ilmasto, joka ostaa sellaisten yritysten osakkeita, jotka eivät kiihdytä ilmaston muutosta, vaan pyrkivät torjumaan sitä. Olen pistänyt tänne ensin 2000e kertasijoituksena, ja sen jälkeen siirtynyt kuukausisäästäjäksi ja laittanut rahastoon 50e/kk. Rahastossa on jalo aate ja sen luontoa suojeleva aate on täysin arvomaailmani mukainen. Rahaston ideologiassa ei ole siis mitään vikaa, mutta sen kulut ovat suuret (vuotuinen hallinnointipalkkio 1,80%). Merkintäpalkkiota tai lunastuspalkkiota en ole rahastosta maksanut. Kuten viime postauksessa kirjoitin, tämä on suurin omistukseni.

Oli silmiä avaavaa kirjoittaa viime postauksessa salkkuni sisällöstä. Olen keskittynyt vaan osakkeisiin, ja murehtinut pääni puhki sitä, että minulla on Nokiaa liikaa ja samalla unohtanut ihan täysin kaikki rahastot! Tässä näkyy kuukausisäästämisen paras ja huonoin puoli: se on niin helppoa, että sen voi unohtaa. Jossain vaiheessa mietin OP-Ilmaston hallinnointikulua. Muttamutta.... en ole hennonut luopua sinne säästämisestä, koska tämä on jollain tavalla ollut niin symppis! Kun ajattelen tätä rahastoa, näen mielessäni kuvia valkoisista, moderneista tuulimyllyistä, jotka seisovat keskellä merta tai keltaista viljapeltoa. Koska sijoitus on ollut pitkäikäinen, tuottoakin on kertynyt. Välillä tuotto on ollut miinuksella ja välillä plussalla. Rahaston avulla olen saanut ajallista ja maantieteellistä hajautusta sijoituksilleni. Ja koska se on ollut minulla niin pitkään, oikeastaan tätä rahastoa seuraamalla ymmärsin, mitä korkoa korolle ilmiö tarkoittaa.

Onko rahasto ollut tuotoltaan hyvä vai huono?

Aiempi sijoitusstrategiani nojasi rahastoihin, koska taitoa ei ollut lähteä ostamaan suoria osakkeita. Olin täysin valmis maksamaan siitä, että joku toinen hoitaa omaisuuttani. Sijoitustuotteiden valikoima on muuttunut hurjan paljon viimeisen kahdeksan vuoden aikana, on alettu puhumaan kulujen merkityksestä tuotolle, ja samaan aikaan olen itsekin innostunut ottamaan enemmän selvää asioista. Olen siis matkan varrella siirtynyt rahastoista myös osakkeisiin, ja salkussa on niitä molempia.

Mutta mikä on ollut minun sijoitukseni tuotto tässä rahastossa? Itse asiassa en ole sitä koskaan tarkalleen laskenut, katsonut vaan vuosittaista tuottoa. Vuosittainen tuotto on ollut vuonna 2011 -29,52% ja vuonna 2013 se on ollut 22,98%, eli tuotto on heilahdellut vuosien myötä. Mutta mikä on se tuotto, josta itse olen päässyt nauttimaan?

Laskin vuosittaisen prosenttimääräisen tuoton säästöajalleni Nordnetin laskurilla. Myös Morningstar seuraa tätä rahastoa, mutta en suoraan löytänyt 8 vuoden prosenttituottoa. Morningstarin sivuilta kuitenkin selvisi, että useimpina vuosina rahasto on hieman jäänyt jälkeen indeksilleen. Nordnetin laskuri ei ole ihan tarkka, koska säästöaika on ollut himpun pidempi, kuin 8 vuotta, mutta antaa hyvän arvion. Saamani tuotto on ollut laskurin mukaan jotain 6-7% väliltä. Ei siis mitenkään huono, mutta ei erinomaisen hyväkään. Tämä tuotto on siis minulle jäävä tuotto hallinnointipalkkion vähentämisen jälkeen.  

Laskuri muutettuna omille säästötiedoilleni, eli alkusijoitus 2000e ja sen jälkeen 50e/kk

Pohdin rahastoa lähinnä siis kulujen ja hajauttamisen takia. Hajauttaminen kuuluu osana hyvään salkun hallintaan, ja tällä hetkellä salkkuni on luvattoman kehnosti hajautettu. Rahasto pitää kyllä sisällään noin 80 yrityksen osakkeita, silti viime viikon kurssi myllerryksissä tuli ilmi salkkuni riskit. Salkkuni arvosta hävisi vuoden vaihteeseen verrattuna 800 euroa, ja yksistään 700 euroa johtui tästä rahastosta. Sijoittamisessa pallotellaan riskin ja tuoton kanssa ja hajautuksella pystytään vähentämään riskiä ilman, että tuotto vähenee samassa suhteessa. Oloni on jo vähän epämukava, koska tämän rahaston koko suhteessa muuhun salkkuun on niin suuri. Täytyy siis pienentää rahaston painoarvoa.

Pohdin pääni puhki, mitä tekisin rahaston kanssa:


Vaihtoehto 1: Myyn rahaston kokonaan pois. Verottaja ottaa 30% kertyneestä tuotosta. Olen säästänyt sinne 6950e, tämän hetken arvo on noin 9738 euroa, joten tuottoa on 2788e. Maksaisin veroja noin 836 euroa. (Tätä pystyisi toki pienentämään, jos myisin jotain miinuksella olevia osakkeita. Niitä ei vaan ole näin paljoa.)

Vaihtoehto 2: Annan rahaston olla, mutta en laita sinne lisää rahaa. Huono puoli on nuo hallinnointikustannukset, eli maksan rahaston arvosta 1,80% kuluja. Tänä vuonna kulu on noin 180e. Tulevien vuosien kulut riippuvat siitä, nousevatko vai laskevatko kurssit. Jos jätän rahaston lepäämään, en myöskään saa vähennettyä rahaston painoarvoa salkustani kovin nopeasti.

Vaihtoehto 3: Puran rahastoa pikkuhiljaa ja teen verottomia myyntejä alle 1000e vuodessa. Jos jonain vuonna tulee muiden osakkeiden tai rahastojen myynneistä tappiota, myyn tätä rahastoa vielä enemmän pois.

Sen sijaan, että olisin tehnyt koulutehtäviä, aloin pyöritellä lukuja excelissä. Pääsin siihen lopputulokseen, että kaikista huonoin vaihtoehto on jättää rahasto ennalleen. Se ei oikein ratkaise mitään ongelmaa. Rohkein teko, eli rahaston myynti kokonaan pois, saattaisi olla rahallisesti kaikista paras valinta, riippuen siitä, että saisinko rahoilleni edes hieman parempaa tuottoa, kuin rahastossa. Tässäkin on omat ongelmansa. Ongelmana on verotuksen lisäksi rahojen uudelleen sijoitus. Minulla olisi yhtäkkiä tuhansia euroja, jotka vaatisivat hellää huomiota. Mihin ne sijoittaisin? Millä aikajänteellä? Joutuisin yhtäkkiä ottamaan kantaa myös markkinatilanteeseen, ovatko kurssit huipussaan, vai vieläkö ne nousevat? Kannattaako rahat pistää osakkeisiin vai patjan alle? Päädyin siis siihen, että puran rahastoa pikku hiljaa pois ja sijoitan rahat johonkin muuhun. Tämä on ns. myös lempein vaihtoehto, sillä minulla on edelleen tunneside tähän rahastoon, joten näin jätämme pitkiä jäähyväisiä toisillemme <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti