torstai 1. maaliskuuta 2018

Kuittikuukausi

Junamatka mummolaan, ulkoilua rapsakassa pakkassäässä ja potkukelkkailua järven jäällä. Niistä oli meidän helmikuu tehty. Yllättävän mukavaa oli peuhata talvisella jäällä ja nauttia Suomen talven parhaista puolista, eli auringosta ja lumesta!

(Melkein) teki mieli kaivella varastosta vanhat Peltosen sukset parinkymmenen vuoden takaa ja lähteä sivakoimaan pitkin järven jäätä. Sisäinen tutkimusmatkailija jo heräsi ja aloin jo pohtimaan näiden latujen määränpäätä. (Tämän järven rannalla on sekä baari, että kirkko, joten kumpaan latuja pitkin pääsisi...). Pitkästä aikaa keräsin myös kuukauden kuitit talteen, ja kirjasin exceliin omat kuluni ja menoni.

Mihin latu vie?
Edellinen kuittikuukausi onkin parin vuoden takaa, joten en ole kovin kurinalaisesti seurannut oman talouteni eurojen virtausta...

Selitän vähän kuluja auki. Asumme omistusasunnossa, josta minä omistan 40% ja mieheni 60%. Molemmilla on oma asuntolaina, joita lyhennämme omaan tahtiimme. Vastike jaetaan omistussuhteiden mukaisessa suhteessa, eli minä maksan 40% vastikkeesta. Meillä on mieheni kanssa yhteinen taloustili, jonne molemmat laittavat yhtä suuren summan, ja sieltä maksetaan kaikki yhteiset menot puoliksi. Yhteisiä menoja on esimerkiksi kaikkien kolmen lapsen menot (kahden lapsen päivähoito, yhden lapsen iltapäiväkerho, harrastukset, vaatteet), perheen ruuat ym. Omia menoja sen sijaan on ruokailut kodin ulkopuolella, vaatteet, liikkuminen, ym.

Tulojen puolella näkyy isovanhempien antama raha junalippuihin, eli junaliput neljälle (minä ja lapset) oli saman suuruinen summa, kuin saamamme lahjaraha. Lisäksi sain viime kuulle kuuluvan aikuisopintotuen loppuosuuden ja tälle kuulle kuuluvan tuen osuuden. Lapsilisä maksetaan äidille, joten myös se näkyy tuloissani. Menoissa on siis puolet perheemme kuluista ja omat kuluni. 


Helmikuu 2018

Luvut sinänsä kertovat jo jotain, mutta miten niitä pitäisi tulkita? Tammikuulta jäänyt aikuisopintotuki selittyy sillä, että sain tammikuussa lomakorvauksia viime vuonna tehdyistä töistä ja tämä summa pienensi tammikuun tukea. Tammikuun tuki tuli tästä syystä myös hieman myöhässä. Jos otetaan pois satunnaiset tulot, eli tammikuulta periytynyt osa aikuisopintotuesta ja isovanhemmilta tullut tuki, niin ollaan melko tasoissa tulojen ja menojen suhteen. Säästöaste näyttää ihanan suurelta, mutta sen selittää siis nuo ylimääräiset tulot.

Osa kuluista on ns. kiinteitä kuluja, jotka pysyvät samanlaisina kuukaudesta toiseen, tällaisia ovat mm. asumisen kulut, eli lainanlyhennys, vastike, päivähoito ja iltis, sekä lasten rahasto. Lisäksi olen Unisefin kuukausilahjoittaja ja 10e menee suoraan Unisefille. Lahjoitin tässä kuussa myös johonkin lipaskeräyksiin. Loppuihin pystyy jonkin verran vaikuttamaan, satunnaiskuluissa esimerkiksi on kovalevy, jota ei tarvitse toistamiseen ostaa. Lisäksi hupikuluissa näkyy käynti lasten kanssa sisäliikunta puistossa (on muuten aika kallista hupia, mutta kieltämättä kivaa oli!).

Mutta onko luvut oikein? Vähän epäilyttää herkkujen suhteellisen pieni määrä ja kuvittelin myös meidän ruokalaskun olevan suurempi. Täytyy ottaa myös maaliskuun kuitit ylös, jotta näkisin, onko luvut jokseenkin samassa kokoluokassa eri kuukausina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti