perjantai 6. huhtikuuta 2018

Maaliskuun tulot ja menot

Maaliskuu oli taloudellisesti todella onnistunut kuukausi, sillä menot ja tulot olivat ihanteellisesti tasapainossa! Tätä voi kutsua joko erinomaiseksi taloussuunnitteluksi, tai koko budjetin täydelliseksi hyödyntämiseksi. Oikeasti yritän siis löytää positiivisia puolia siihen, että säästöön ei jäänyt mitään maaliskuussa, vaan kaikki raha, joka tuli, myös meni.

Hyvää musiikkia erinomaisessa seurassa

Maaliskuussa huvittelin. Kävin pitkästä aikaa bändin keikalla puolison kanssa, ja sitä ennen kävimme vielä reteästi syömässä ravintolassa. Lapset saivat myös huvitella, ja viettivät mukavan illan ja yön kylässä sukulaisen luona. Hirveän hauskaa, mutta rahaa huvitteluun kyllä meni. (Milloin bändit ovat alkaneet aloittaa soiton jo yhdeksältä??? Toisaalta ihan hyvä, koska näin varhaiskeski-ikään ehtineenä arvostan jo unta.) Meillä kävi kotona muutamaan otteeseen  vieraita, joten söimme hyvin myös kotona.

Lisäksi ostin lapsille alennusmyynnistä talvivaatteita seuraavaksi syksyksi, latasin matkakorttiin aikaa ja arvoa oikein reilulla kädellä, ja maksuun tuli vielä kolmen kuukauden sähkölaskukin. Kotiin ostettiin tässä kuussa astioita rikkoutuneiden tilalle ja lisäksi kodin seiniä ehostettiin. Meidän kodin seinät eivät siis kestäneet normaalia lapsiperheen elämää. Alla olevassa taulukossa on siis maaliskuun tulot ja menot.

Tulot koostuvat nyt aikuisopintotuen lisäksi lapsilisästä ja onpa noita osinkojakin kilahdellut tilille. Meidän taloudessamme kaikki yhteiset menot menevät puoliksi (ruoka, lasten menot, ym.). Omat menomme maksamme puolison kanssa itse. Yhteisestä asunnostamme omistan 40%, joten maksan asumisesta omaa asuntolainaani ja vastikkeesta tuon omistusosuuden mukaan 40%.    


Säästöaste ei tässä kuussa hivele silmiä. Osingot makaavat vielä tilillä, joten osa tämän kuun kuluista on syönyt säästössä olevia rahojani. Oikeastaan kahden kuukauden kulujen seuraaminen riittää minulle tällä erää. Kuittien kerääminen oli aluksi ihan mukavaa, sitten kuiteista huolehtiminen ja kulujen laskeminen alkoi jo kyllästyttää. Taidan olla tyytyväinen tällä erää näiden kahden kuukauden otokseen. Jos vedän tuloksia yhteen, suurin kuluerä asumisen lisäksi on ruoka. Asumisesta ei pysty säästämään, ruuasta vielä jonkin verran pystyisi.

Viisihenkisen perheemme ruokaostoksiin menee kahden kuukauden tarkkailun mukaan noin 700-800 euroa. Tämä sisältää myös ne harvat kerrat, kun kävimme helmi-maaliskuun aikana ravintolassa syömässä. Onko se paljon vai vähän?

Nopealla haulla löysin viisi vuotta vanhan, mutta ihan pätevän näköisen tutkimuksen,  johon pystyn vertaamaan meidän ruokabudjettiamme. Tutkimus on Anna-Riitta Lehtisen ja Kristiina Aallon  "Viitebudjettien päivitys vuodelle 2013 Mitä kohtuullinen eläminen maksaa?". Tutkimuksessa käsitellään muitakin lukuja, kuin ruokakuluja, ja kuluja on laskettu erilaisille perheille ja myös yksin asuville. Tutkimuksen mukaan nelihenkiseltä pikkulapsiperheeltä menisi ruokaan noin 850e kuukaudessa. Koska meitä on viisi, niin tutkimuksen malliperheeseen verrattuna meidän ruokalaskumme ei ole ihan mahdottoman suuri, mutta kieltämättä vähän suunnittelemalla sitä pystyisi vielä pienentämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti