Taivaalta sataa kultaa! |
arjen ja töiden puristuksissa taloudellisesti riippumaton elämä alkaa varmasti houkutella. Voisiko minusta siis tulla taloudellisesti riippumaton?
Kultahilettä Glorian muotinäytöksessä |
Millä summalla pääsisin taloudellisesti riippumattomaksi?
Taloudellinen riippumattomuus määritellään yleensä niin, että henkilö voi halutessaan vetäytyä pois palkkatöistä ja kattaa kulunsa hyödyntämällä sijoituksistaan tulevaa rahavirtaa. Rahavirta voi olla osinkoja, vuokratuloa, tai muuta passiivista tuloa.
Taloudellisen riippumattomuuden summan voi laskea monella eri tapaa. Kuluni ovat noin 1500e/kk, 18000e/vuosi. Osinkoja verotetaan tämän hetkisellä lainsäädännöllä 25,5%. Jos eläisin osingoilla, täytyisi osinkojen ennen veroja olla vuodessa 18 000/0,745=24 161 euroa.
Salkkuni voisi realistisen arvion mukaan tuottaa viiden prosentin verran joka vuosi. Osa tuotosta olisi osinkoa ja osa osakkeiden kurssinousua. Silloin pääoman tulisi olla 24161/0,05=483 220 euroa.
Tarvitsisin siis noin puoli miljoonaa.
Kuinka paljon pitäisi säästää kuukaudessa?
Palkkatyöstä säästävälle puoli miljoonaa on iso summa. Nordnetin säästölaskurilla kävin laskemassa, että koska salkkuni arvo on nykyisin noin 20 000 euroa, tällä alkupanoksella minulla menisi 5% tuotto oletuksella 20 vuotta säästää puoli miljoonaa. Säästösumman tulisi olla 1090 euroa kuukaudessa. 20 vuoteen säädin ajan, koska lakisääteiseen eläkeikään on minulla aikaa 25-30 vuotta.
Palaan töihin ja bruttopalkkani tulee olemaan noin 2400-2500e/kk, nettopalkkani ollessa suunnilleen 1800-1900e/kk. Ilta- ja viikonloppulisät vaikuttavat hieman kuukausiansioihin, siksi summa vaihtelee kuukausittain. On sula mahdottomuus saada 1100e/kk säästöön näillä summilla ja kulurakenteella.
Taloudellisesti riippumattomuutta tavoittelevat tuntuvat elävän hyvin kurinalaista elämää. Elämä ei siis ole juhlaa vaan luullakseni ihan tavallisen onnellista elämää. Tällä hetkellä, kun elän niin kutsuttuja ruuhkavuosia, helpotan mielelläni elämää rahan avulla.
Minua toki auttaisi taloudellisesti riippumattomaksi se, että tällä hetkellä olen jo perustanut perheen, ja kulut saattavat hyvinkin olla suurimmillaan nyt, kun lapset ovat pieniä. 15 vuoden jälkeen elämäntilanne on erilainen, ja kuukausittaiset kulut painuvat pienemmiksi kun lapset muuttavat pois.
Ajan rattaat |
Jos todella haluaisin taloudellisesti riippumatonta elämää, olisi minulla vielä pieni mahdollisuus sijoitusstrategiaa muuttamalla lähteä hakemaan suurempia tuottoja. Viime aikoina asuntosijoittaminen on ollut suosittua, ja esimerkiksi Puoli miljoonaa pääomaa -blogin Kirsikka Antikainen on saavuttanut tavoitteensa asuntosijoittamalla. Velkavipua hyödyntämällä voisin siis vielä paisuttaa omaisuuttani. Tiedostan kuitenkin riskit ja en ainakaan vielä lähde etsimään itselleni sijoitusasuntoja.
Kiitos blogini maininnasta. Minä kyllä aidosti uskon, että taloudellinen riippumattomuus on melko monelle ihan saavutettava haave. Siihen tarvitaan vaan kärsivällisyyttä ja halua laskea esim kulutustuote työaikana, joka menee kyseisen kulutustuotteen hankkimiseen. Laskentatapa on niin tyly, että sen jälkeen ainakaan minä en halunut ostaa / kuluttaa mihinkään. Jos ylimääräinen kulutus on nolla ja on ihan perustulot niin siitä jää väkisinkin säästöön. Sitten sijoittaa säästöt ja sijoittaa myös näiden sijoitusten tuoton ja pääoma alkaa kasvaa korkoa korolle. Yksinkertaista ja ihan matematiikkaa.
VastaaPoistaKiitos kommentista! Olen kanssasi samaa mieltä, taloudellinen riippumattomuus on monelle ihan saavutettavissa oleva asia. Hienosti olet avannut omaa matkaasi taloudellisesti riippumattomaksi omassa blogissasi :)
PoistaKorkoa korolle on kyllä vahva voima, mutta koska minulla on lakisääteiseen eläkkeeseen 25-30 vuotta, ei korkoa korolle-ilmiö kerkeä paisuttamaan pääomaa tarpeeksi. Tämä siis, vaikka laskisin reilusti kulutustani. Lyhyesti sanottuna omat pelikortit on huonot, ellen löydä uskallusta lisätä riskiä ja ottaa velkavipua.
Taloudellinen riippumattomuus on siis mahdollinen monelle, mutta siinä auttaa nuori ikä, pienet kulut ja/tai suuri säästettävä summa, sekä velkavivun käyttö.