perjantai 22. maaliskuuta 2019

Cityconin yhtiökokous ja käänteinen splitti

Olen vielä melko noviisi yhtiökokous kävijä. Kahdessa yhtiökokouksessa viime keväänä käyneenä, ilmoittauduin tänä vuonna Cityconin yhtiökokoukseen, joka pidettiin Ison Omenan elokuvateatterin salissa. Elokuvateatteri toimikin oikein hyvin yhtiökokouspaikkana, penkit oli mukavat, vaikka draamaa ei tällä kertaa nähtykään. Tänä vuonnayhtiön  osakekurssi on ollut noin 8% kasvussa, omassa salkussani Citycon on kuitenkin hivenen pakkasella. 

Citycon on ollut viime aikoina sitkeiden ostohuhujen kohteena. Yrityksen pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Chaim Katzman omistaa yrityksensä Gazit Globen kautta jo 48,5% osakkeista. Kun omistus nousee 50% täytyy suuromistajan tehdä ostotarjous lopuista osakkeista. Valitettavasti Chaim Katzman ei ollut itse yhtiökokouksessa paikalla, joten vaikka kysymys Katzmanin aikeista nousi esille, ei vastausta tulevaisuuden aikeista saatu.

Yritysten edustajien esitykset (Chaim Katzmanin video esitys, uuden toimitusjohtajan F.Scott Ballin toimitusjohtajan katsaus ja talousjohtaja Eero Sihvosen tilintarkastuskertomus) etenivat jouhevasti, ja minulle jäi johdosta erittäin hyvä kuva.



Cityconin strategia ja tulevaisuuden suunnitelmia


Yhtiön strategia kuulostaa hyvälle: hankitaan kauppapaikkoja tiheän asutuksen alueelta hyvien liikenneyhteyksien varrelta ja vähennetään huonommin tuottavampia omistuksia. Yrityksen tuotot tulevat vuokratuloista ja suurimpia vuokranmaksjia ovat päivittäistavarakaupat (Suomessa Kesko ja S-ryhmä), tavoitteena on saada vuokralaisiksi myös julkisia toimijoita. Esimerkiksi Isossa Omenassa on palvelutorilla kirjasto, terveyskeskus, neuvola ja Kela.

Iso Omena onkin yhtiön tämän hetken menestyksekkäin kauppakeskus, vuokratuotto on hyvä ja viime vuonna kauppakeskuksessa oli 20 miljoonaa käyntiä. Yhtiökokouksen vierailijoiden kysymyksissä tuli kuitenkin esiin Lippulaiva ja Heikintori, Cityconin ei niin menestyksekkäät pienemmät Espoolaiset kauppakeskukset. Vanha Lippulaiva purettiin jokunen vuosi sitten, eikä sitkeistä neuvotteluista huolimatta ole löydetty rakentajaa uudelle isommalle Lippulaivalle. Heikintori sen sijaan tekee hiljaista kuolemaa Espoon Tapiolassa. Vanha rakennus kaipaisi jo isoa remonttia, mutta rakennus on suojeltu, ja pääomistaja Cityconin lisäksi rakennuksella on muitakin omistajia. Tällä hetkellä suuri osa Heikintorin liiketiloista on tyhjinä.

Hallitus esitti yhtiökokouksessa myös käänteistä splittiä osakkeille, tässä splitissä 5 osaketta yhdistyy yhdeksi osakkeeksi. Johdon mukaan näin lisättäisiin osakkeen houkuttelevuutta. Itselleni käänteisen splitin "oikea" hyöty jäi hieman hämäräksi, kyseessä lienee enemmänkin psykologinen temppu. Käänteinen splitti tapahtuikin viime viikolla.

Ison Omenan sisäänkäynti

Iso Omena sisältäpäin 


Verkkokauppa on viime vuosina nakertanut kivijalkakauppojen ansaintaa, Citycon on kuitenkin hyvin pysynyt mukana kehityksessä. Shoppailu ei ole omaa alaani, mutta näppituntumalla täytyy sanoa, että kävijöitä riittää edelleen myös kivijalkakauppoihin. Cityconin liiketoiminta on kohtuullisen tasaista. Yhtiö tuskin oppii uusia temppuja ja pyrkii luultavasti tulevaisuudessakin jakamaan reilusti osinkoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti