maanantai 1. huhtikuuta 2019

Q1, sijoittajan krapula ja ATH

Tällä kvartaalilla arvo-osuuustilillä on käynyt vipinä. Ajan puutteen vuoksi en ole kerennyt tutustumaan uusiin yrityksiin, vaan olen tyhjentänyt salkkua pankin omista rahastoista ja tehnyt ostoja tuttuihin yrityksiin. Myin siis kokonaan pois OP-Kiina -rahaston, sekä OP-Pohjoismaat indeksi -rahaston. Kolmen kuukauden aikana lisäilin Tokmannia, Stora Ensoa ja Nordeaa. Maaliskuun alussa kävin myös Tallinnassa, ja kuvailin aikani ratoksi Tallinnan vanhan kaupungin rapistuneita, mutta silti niin hienoja ovia. 


Nordea ja sijoittajan krapula

Onko pankki ala jo auringonlaskun ala? Uusia toimijoita on tulossa alalle, ja vanhoilla pankeilla on nollakorkojen ja lisääntyneen valvonnan vuoksi vaikeuksia tehdä hyvää tulosta. Nordealla on viime vuosina ollut hankaluuksia lisätä liikevaihtoa, ja se on näkynyt myös kurssissa. Mainetta on kolhinut myös rahanpesu epäilyt.  

Omat ostoni Nordeaan on ajoittuneet suuriin laskupäiviin. Strategia tämäkin, mutta ei ehkä parhaasta päästä. Viimeisin osto oli viime perjantaina, kun osingon irtoamispäivänä kurssi tipahti yli 10% ja kävi alle seitsemässä eurossa. Iso osa pudotuksesta selittyy jättimäisen, noin 9% osingon irtomaisella. Ostin siis noin 1000 euron erän Nordean osakkeita. Jälkeenpäin iski sijoittajan krapula, ja ruoskin itseäni tyhmyydestä. Osakkeen putoaminen yksistään kun harvoin on hyvä syy ostaa osaketta lisää. 



Nordean liiketominnalta tuntuu puuttuvan suunta, johdossa tapahtuu nyt muutoksia, kun Björn Wahlroos jää pois. Kuluja on vähennelty jo ainakin parin vuoden ajan, mutta tämä tie on jossain vaiheessa käyty. Nordean puolesta puhuu sen sijaan uusittu pankkijärjestelmä, hajaantuminen pohjoismaihin ja suuri koko. Kääntyykö kurssi vielä koilliseen? No, aika  näyttää, mutta jossain vaiheessa on kenties aika vähentää omia sijoituksiani Nordeassa. Ensimmäiset ostot olen tehnyt yli 10 euron hinnalla, joten olen nyt muutaman satasen tappiolla. Samalla voin myydä voitollisia rahastoja ja vähentää näin veroseuraumuksia. 


Ensimmäisen kvartaalin jälkeen 

Helsingin yleisindeksi hiipi jossain vaiheessa yli maagisen 10 000 pisteen, ja tämä näkyi myös minun suorissa osakesijoituksissani. Nyt on tultu jo tästä lukemasta hieman alaspäin. Kvartaalin aikana rahastot nousivat noin 12% ja osakkeiden nousu oli noin 7,8%. 

Omistukset 31.3.2019
Osinkoja tilille on maksanut Fiskars, CapMan, Stora Enso ja Citycon. Bruttona osingot olivat 104,45 ja nettona 77,55 euroa. Käytännössä nämä rahat livahtivat jo Nordea ostokseeni perjantaina.

Omistusten kehittyminen
Salkku ylsi tällä kvartaalilla omaan ennätykseensä, eli  melkein 27 000 euron lukemiin! Tämä lämmittää sydäntä, vaikka pikku rahoistahan vielä on kyse, jos ajatellaan tavoitettani, eli 100 000 euroa.  

Kolmen kuukauden matkalla salkun arvo nousi noin 2718 euroa. Uutta rahaa sijoituksiin säästin palkastani noin 808 euroa, joten markkinat olivat tällä kvartaalilla suosiolliset. Kun huomioidaan myynnit ja ostot, rahastot nousivat noin 1302 euroa, ja osakkeet noin 646 euroa. Reipas noin 8% nousu johtuu osin viime vuoden joulukuun dipistä, josta näemmä on jo toivuttu. 



Loppuvuoden suunnitelmat

Osakesäästötili starttaa heti ensi vuoden alusta ja olen alkanut pohtia tilin avaamista. Kaltaiselleni osinkosijoittajalle tili voisi olla hyvä, verotus siirtyisi tulevaisuuteen, ja korkoa korolle -ilmiö jylläisi parempia tuottoja omaisuudelleni. 

Käytännössä fiksuinta olisi viritellä koneelle pari excel-harjoitusta, ja testata tiliä parilla eri skenaariolla. Tuottoihin vaikuttaa suuresti myös pankkien vaatimat maksut tilistä. Lisäksi miinuksena on varoja nostettaessa osinkojen verojen kiristyminen 25,5% tasosta 30% tasoon. Näillä näkymin myös hankintaolettamaa ei voi käyttää, ja luovutustappioiden hyödyntäminen muuttuu, joten saadut hyödyt jäävät oletettua pienemmeksi.

Tällä hetkellä loppusuunnitelmiin kuuluu kuitenkin hillitä spontaaneja osake ostoja. En usko, että nousu jatkuu alkuvuoden kaltaisena, sillä alkuvuoden nousu vastaa ainakin omassa salkussani yhden vuoden keskituottoa (!). Pyrin siis lisäämään varojen määrää tilillä. Jos päädyn avaamaan osakesäästötilin, on jonkinlainen alkupääoma jo säästettynä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti