Jos on olemassa kevytyrittäjyyttä, light kokista ja light sipsejä, voiko olla myös kevytsijoittamista? Light -versioilla pyritään napsimaan rusinat pullasta.
Kokiksen ihana maku ilman diabetekseen johtavaa sokerin yliannostusta, ja suolaisten sipsien perunan maun herkät eri vivahteet ilman rasvan aiheuttamaa painon nousua. Myös kevytyrittäjyyteen kannustetaan yrittäjyyden hyviä puolia korostamalla samalla, kun joku muu toimija hoitaa osan tylsistä ja lakisääteisistä paperitöistä.
Kevytsijoittaminen voisi tarkoittaa tuottoa ilman riskia, tuottoa ilman vaivannäköä ja tuottoa vailla pelkoa pääoman menettämisestä. Tämä vaikuttaa vaan liian hyvältä ollakseen totta.
Gamestopin osakkeen tilannetta seurasin kiinnostuneena vain katsomosta, mutta näin sivusta seuraten Gamestopin tapauksessa kyse oli ehkäpä osalla sijoittajista myös helppojen voittojen hakemisesta. (Toki juoneen kuuluu myös asetelma Davidista ja Goljatista, sekä ainakin jälkikäteen vahva epäilys rikoksesta kurssien manipuloinnin muodossa). Mutta ei ainakaan voi sanoa, että sijoittaminen olisi tylsää!
Sijoittamisen on ollut viime aikoina melkein liian helppoa ja kevyttä, sillä kurssit ovat nousseet karkuun päässeen helium pallon lailla jo kohta vuoden. Ilmeisesti jotkin Yhdysvaltalaiset teknologia osakkeet ovat viime viikkona tehneet niiauksen alaspäin (Tesla droppasi 30 prosenttia), mutta minun salkkuni on pieniä nikotteluja huomioon ottamatta vielä ihan ok kunnossa.
Osa noususta selittyy varmasti keskuspankkien elvyttävästä politiikasta, joka syytää rahaa markkinoille. Silti kummeksun kurssien nousua samaan aikaan, kun koronavirus tartunnat saavuttavat uusia ennätyksiä ja ollaan jälleen ajauduttu tiukempien rajoitusten piiriin. Tällä hetkellä fiilikset ovat kahtalaiset, toisaalta nousu hirvittää, kun en oikein näe sen takana reaalitaloudesta tulevia signaaleja, toisaalta taas riemuitsen nousevista käppyröistä.
Listautumisanteihin osallistuminen
Viime vuonna osallistuin noviisina Thunderfulin listautumisantiin, tänä vuonna olen ollut jo tuplasti rohkeampi, vaikka ollaan vasta maaliskuussa. Olen yrittänyt merkata peräti kahden listautuvan yrityksen osakkeita. Nimbusin annista en saanut mitään, eli venevalmistaja listautui ilman minun apuani. Sen sijaan olin ihan pienen hetken verran siltoja ja muuta infrastruktuuria rakentavan Kreaten omistaja.
Molempiin lähdin röyhkeästi hakemaan nopeaa ja helppoa rahaa, eli ajatuksena oli merkata osakkeita ja pistää ne myyntiin heti ensimmäisenä kauppapäivänä. Molempien yrityksen listautumisesta oli paljon tietoa eri keskustelupalstoilla, joten vilkaisin antiesitteet läpi ja luin valmiiksi pureskellut analyysit keskustelupalstoilta ja lehdistä. Kohina keskustelupalstoilla nimittäin paljasti, että moni muukin oli kiinnostunut anneista. Molemmat olivat myös voitollisia yrityksiä ja edullisesti hinnoiteltuja, joten sijoituksina nämä eivät olleet mitenkään huonoimmasta päästä.
Kreaten anti ylimerkittiin, antiin osallistui noin 18 600 sijoittajaa. Osakkeita tuli loppujen lopuksi jokaiselle piensijoittajalle annista vain 35 kappaletta, kappalehinta oli 8,20 euroa, joten vaikka merkkasin 270 osaketta, sain vain murto-osan. Kaupankäynti alkoi 19.2., jolloin myin omistukseni hintaan 10,648e/kpl. Voittoa tuli laskujeni mukaan transaktio kulujen jälkeen noin 80 euroa, prosentteina tuotto oli noin 27%. Koska tein kaupat osakesäästötilin puolella, maksan verot vasta joskus tulevaisuudessa, kun nostan tililtä rahaa.
Viimeisimmät seuraamani listutumisannit (Thunderful, Nimbus, Kreate) ovat olleet ylimerkittyjä. Ei välttämättä huono asia kaltaiselleni piensijoittajalle, vaikka potti jää pieneksi, lasken iloisena pienetkin voitot aina voitoiksi.
Pienissä osakemäärissä on toki se ongelma, että pitkäaikaiseen omistamiseen annista saatu minimaallinen määrä ei kannusta. Toisaalta taas osakkeen lisäostot ovat ainakin itselleni psykologisesti hankalia: jos osake maksoi äsken 8,20e/kpl, koen hankalaksi ostaa samaa tavaraa pari euroa kalliimpaan hintaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti