keskiviikko 23. syyskuuta 2020

Sydämeltään kuukausisäästäjä

Sijoittajan taipaleeni on lähtenyt käyntiin hyvinkin perinteisesti rahastosijoituksilla. Noin 15 vuotta sitten indeksirahastojen valikoima ei ollut läheskään niin laaja, kuin nykyisin. Siksipä shoppailin innokkaasti aktiivisesti hoidettuja rahastoja, joissa oli kovat kulut. Osasta rahastoja olen jo luopunut, mutta vieläkin salkussa on yksi hallinnointikuluiltaan kallis rahasto. 

Rahastosijoittaja ostaa koko heinäsuovan


Sanotaan, että kun osakepoimija yrittää löytää neulan heinäsuovasta, rahastosijoittaja ostaa koko heinäsuovan. Mukana tulee kalliita, halpoja, hyviä ja huonoja yhtiöitä. Yhdysvallat on pitkään siintänyt ajatuksissa sijoitusmielessä, mutta vaikka kuinka yritän löytää sieltä hyviä ja halpoja osakkeita suorina osakesijoituksina, niin kaikki tuntuu kalliilta. Yhdysvaltojen osakekurssi-indeksit leijuvatkin tällä hetkellä ennätys korkealla. 

Lisäksi marraskuun 3. päivä käytävät Yhdysvaltojen presidentin vaalit saattavat vielä pistää pakan sekaisin. Vastakkain ovat Donald Trump ja Joe Biden. Jos Biden voittaa, voivat kurssit notkahtaa alaspäin, sillä odotuksissa lienee veronkorotuksia. Korona, vaalit, Robin Hood-sijoittajat, työttömyysluvut, siinä jo monta syytä miettiä ajoituksen onnistumista vierailla markkinoilla.   

Kuukausisijoittaja päästää irti ajoituksen ajatuksesta. Kun raha virtaa kuukausittain samaan rahastoon, tulee ostaneeksi sekä osakekurssien huipuilta, että rotkoista. Indeksisijoittamisen ilosanomaa on julistettu jo pitkään ja viimein minäkin aloin tutkia runsasta rahastojen valikoimaa. 

Rahastosijoittajan taivas


Rahastojen valinnassa oli hetkeksi puuhaa, sillä niitä on nykyisin todella paljon. Etsin tällä hetkellä matalakuluisia Yhdysvaltoihin sijoittavia rahastoja ja onneksi Nordnetin valikoimista löysin haluamani. Samalla sain huijattua itseni ostamaan niitä kovin kalliita Yhdysvaltojen osakkeita aloittamalla kuukausisijoittamisen Handelsbankenin USA Indeksirahastoon. 

Sijoitusstrategiana rahastolla on sijoittaa suuriin yrityksiin. Kulut ovat pienet, hallinnointipalkkio on 0,20%, ei merkintä- tai lunastuspalkkiota. Suurimmat omistukset ovat Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, eli juurikin niitä teknologiaosakkeita, joista monet ovat  P/E luvulla mitattuna aivan sietämättömän kalliita. USA-rahastoon menee jatkossa 99e/kk. 

(Huvikseni laskeskelin, että koska Applen osake on tällä hetkellä 107 dollaria/kappale, ja rahastossa Applen osuus on noin 8%, voin sanoa vuoden päästä omistavani suunnilleen yhden Applen osakkeen!!! Tosin epäsuorasti rahaston kautta. Olettaen siis, että Applen osuus rahastossa ja Applen osakkeen hinta, sekä euron ja dollarin välinen valuuttakurssi pysyvät samoina.)

Toinen rahastovalintani on yksi vanhoista superrahastoista. Nordnetissä on neljä kulutonta pohjoismaihin sijoittavaa rahastoa, jotka ovat olleet sijoittajien keskuudessa kovin suosittuja. Nykyiseltä nimeltään Nordnetin Indeksirahastot sijoittavat Suomeen, Norjaan, Tanskaan ja Ruotsiin. 

Pohjoismaiden yritysmaailmoissa on eroavaisuuksia, jotka näkyvät rahastojen painotuksissa. Suomen rahasto on teollisuuspainotteinen, Ruotsin rahastossa on sekä teollisuus- että rahoitusalaa, Norjan rahasto on energia- ja etenkin öljypainotteinen ja Tanskan rahasto painottuu terveydenhuoltoon. 

Suomi-rahastoon en halunnut sijoittaa, koska ennestään omistan suoraan monia rahaston yrityksiä, Norjan rahasto ei ole taas pärjännyt viime aikoina kovin hyvin (öljyn hinta on alamaissa). Mietin vielä Tanskan rahastoa ja saatan ottaa sen mukaan myöhemmin. Kallistuin siis Ruotsin puoleen, valitsemani rahasto on Nordnetin Indexfond Sverige. Rahaston suurimmat sijoitukset ovat Ericsson ja Volvo. Ruotsi-rahastoon menee jatkossa 51e/kk. 


Sijoitusstrategiana helppous


Rahastosäästämisessä helpointa on kaikki (näin ainakin toivon!). Ei ajoittamisen tuskaa, osavuosikatsausten ihmettelyä tai tunnuslukujen etsimistä eri lähteistä. Hajautus (ajallinen hajautus, toimialakohtainen hajautus ja jossain määrin myös maantieteellinen hajautus) hoituu itsestään, sillä rahastojen sisällä on paljon eri yrityksiä. 

Osakepoiminta on aikaa vievää ja vaikka se on myös rakas harrastus, halusin suorien osakkeiden kylkeen myös helpomman tavan. Loppujen lopuksi markkinoiden keskimääräinen tuotto hankittuna vaikkapa indeksirahastojen avulla on todettu akateemisten tutkimusten avulla useammille meistä parhaaksi keinoksi vaurastua.  

Kuukausisäästämisessä päätös tehdään kerran ja päätöksen jälkeen osa palkkarahoistani allokoidaan automaattisesti valitsemiini kahteen rahastoon. Pidän siitä ajatuksesta, että voin heittää aivot narikkaan, ja kaikki hoituu silti parhaalla mahdollisella tavalla. Jatkossa rahojeni hoidoksi riittää puolihuolimaton rahastojen silmäily epäsäännöllisin väliajoin. Mielenkiinnolla jään seuraamaan, miten rahani (toivottavasti) moninkertaistuvat vaivattomasti rahastojen sisällä.  

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta. Indeksirahastot tuovat sitä huolettomuutta suorien osakkeiden oheen. Olen 1,5 vuotta sijoittanut säännöllisesti Handelsbankenin USA indeksirahastoon ja olen ollut siihen tyytyväinen.

    Nordnetin Tanskan indeksirahaston osalta pitää mainita, että siitä aletaan 1.10.2020 alkaen periä 0,20% hallinnointipalkkiota. Toki rahasto on siltikin vielä kuluiltaan edullinen, mutta kuluttomuus loppuu. Tanskan rahaston terveydenhuoltopainotteisuus kiinnostaa minuakin, koska se poikkeaa niin paljon muiden Pohjoismaiden indeksirahastojen painotuksesta. Ja siinäkin mielessä, että terveydenhuoltoala tuntuu pitävän paremmin pintansa epävarmoina aikoina.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! Varmaan sinun blogista huomasinkin USA-rahaston, joka nyt osaltaan hajauttaa varojani myös kauemmas :)

    Luinkin jostain jo tuosta muutoksesta maksulliseksi, Tanskan indeksirahaston pieni maksullisuus ei varsinaisesti haittaa, sillä kulu on vielä pieni. Mietin asiaa vielä vähän aikaa, ja tunnustelen ensin näitä kahta valitsemaani rahastoa.

    VastaaPoista