perjantai 26. tammikuuta 2018

Näin minusta tuli sijoittaja

Mistä sain kipinän sijoittamiseen? Oma isäni harrasti satunnaisesti sijoittamista silloin, kun olin pieni. Sijoittaminen oli hyvin epäsäännöllistä ja välillä kaikki osakkeet myytiin, jos tili ammotti tyhjänä. Näin kävi mm. silloin, kun kaikki silloisen KOP:in osakkeet realisoitiin, ja isosiskolleni hankittiin tomaatin punainen VW 1300 vm 1973. Sijoittajat vihaavat kurssissa näkyviä kuplia, mutta näitä kesäisin Suomen teillä pörrääviä kuplia täytyy rakastaa!

Kupla paistattelemassa päivää Espalla
Hintaa isäni ostamalla kuplalla oli muistaakseni 13 000mk. Se oli ihana auto! Ajelin sillä itsekin ajokortin saatuani, ja tästä ostoksesta täytyy sanoa, että osakkeista oli paljon enemmän iloa auton muodossa, kun makaamassa arvo-osuus tilillä. (Sijoituksena tuo kupla oli ihan katastrofi. Minä ja sisarukseni peruuteltiin sillä aika huolettomasti postilaatikkoihin ja ojiin, eli sen korjaamiseen meni rutkasti rahaa.)

Oma tieni sijoittajaksi on edennyt vähäriskisimmistä korkorahastoista riskisempiin tuotteisiin, eli suoriin osakesijoituksiin. Ensimmäinen oma sijoitukseni suuntautui kymmenisen vuotta sitten korkorahastoon. Säästin 50e/kk parin vuoden ajan, mutta pieleenhän se meni. Korkorahasto ei tuottanut mitään, mutta siinä oli korkeat kulut, jotka söivät pääomaa. Jaksoin toivoa rahaston nousua, mutta viimein viisastuin ja lunastin rahasto-osuudet.

Seuraava rahastoni oli osakerahasto, johon säästin tuon samaisen summan 50e/kk omasta palkastani. Se tuottikin ihan kohtuullisesti, joskin kulutkin olivat suuret. Pysyin rahastosijoittajana useita vuosia ja nappailin mukaan eri rahastoja pankin valikoimasta, kunnes huomasin joitain sijoitus aiheisia kirjoja luettuani, että osakkeet tuottaisivat paremmin. Omalla kohdallani "Nainen ja rikastumisen taito" (Emilia Kullas ja Ninni Myllyoja) aiheutti ahaa-elämyksen. Se on hyvin kirjoitettu kirja sijoittamisesta naisen näkökulmasta. 

Mietin muutaman vuoden suoriin osakkeisiin sijoittamista, mutta aloittaminen tuntui hirveän vaikealta. Jatkoin siis edelleen rahastoon sijoittamista.

Aloitin tradenomi opinnot viime syksynä, ja kurssitarjonnassa oli "Pörssipeli" -niminen kurssi, jossa pelattiin osakkeilla. Tähän mennessä se on ollut yksi parhaimmista ammattikorkeakoulun kursseista (ainakin olen rahallisesti hyötynyt eniten sen kurssin opeista...). Kauppalehteen avattiin oma virtuaalisalkku, jossa myytiin ja ostettiin osakkeita tavoitteena mahdollisimman suuri voitto. Alkupääoma meidän leikkisalkuissa oli 20000e. Huomasin, että osakkeisiin sijoittaminen ei olekaan mitään rakettitiedettä! Pitkälle pääsee jo, jos seuraa talousuutisia ja osaa tulkita tunnuslukuja ja jaksaa tehdä hieman töitä osakkeen valinnassa. Peli vei mennessään, ja kurssin aikana avasin itselleni arvo-osuustilin Nordnettiin ja ostin ihan oikeitakin osakkeita Helsingin pörssistä. Kurssikirjana oli erinomainen sijoituskirja, eli Seppo Saarion "Miten sijoitan pörssiosakkeisiin", joten samalla tuli saatua aimo annos tietoa. Suoria osakesijoituksia olen omistanut siis noin vuoden verran. 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti