perjantai 9. maaliskuuta 2018

Citycon, ostoskeskusta alennuksella

Ostaminen putoavasta kurssista on aina jännää puuhaa. Joku syyhän siihen on, että muut sijoittajat haluavat luopua osakkeesta. Onko liiketoiminta oikeasti kuralla, vai onko laskevista kursseista mahdollisuus tehdä löytöjä?

On jotenkin aina helpompi ostaa jo omistuksessa olevia osakkeita lisää. Onko tämä fiksua, siitä voi toki olla montaa eri mieltä. Jos jo omistaa yhtiötä, siitä on jo valmiiksi pohjatietoa. Ei tarvitse ihan samalla pieteetillä käydä läpi kaikkea tietoa, vaan on jo joku yleiskäsitys yrityksen liiketoiminnasta. Aina ei tietenkään ole viisasta ostaa samoja osakkeita. Tässä näkyy pienen salkun ongelma: mikä vaan lisäostos heilauttaa omistussuhteita salkussa. Liian suuret määrät taas eivät ole hyvä asia hajautuksen ja riskin hallinnan kannalta. Tällä hetkellä mielestäni minulla on rutkasti liikaa OP-Ilmastoa ja Nokiakin on sillä rajalla.

Omistin jo valmiiksi Cityconia pienen määrän. Citycon on kiinteistösijoitusyhtiö, jolla on ostoskeskuksia pääosin Suomessa, mutta myös Pohjoismaissa ja Baltiassa. Liikevaihto tulee pääosin ostoskeskusten vuokrista. Osavuosikatsauksen jälkeen  kurssi koki noin 10 % laskun helmikuussa. Laskulle oli oikeat syytkin, liikevaihto ja tulos eivät olleet sitä, mitä odotettiin.

Kerkesin muutaman viikon ajan pohtimaan Cityconia ja vihdoin ostin sitä viime viikon torstaina hintaan 1.905 euroa 460 kappaletta. Omistus on nyt 700 kappaletta osakkeita. Bloggaamaan ehdin ostoksestani vasta nyt, tällä hetkellä kurssi on hieman noussut viime viikon torstaista.

Pohdin mm. seuraavia asioita: siirtyykö kaikki ostaminen verkkoon, jolloin ostoskeskukset jäävät tyhjilleen? Mikä on Cityconin maantieteellinen hajautus? Jos ostan lisää omistamaani osaketta, heilahtaako Cityconin osuus liian suureksi omassa salkussani? Ja vielä lopuksi, onko minulla varaa laittaa osakkeisiin tällä hetkellä?

Loppujen lopuksi päädyin siihen, että vielä riittää kaltaisiani ihmisiä, jotka haluavat ostaa vaatteita ja tavaraa fyysisestä kaupasta, eli verkkokaupan ylivertaisuus ei vielä (?) kaada kaikkea kivijalkakauppaa. Huonona puolena pidin sitä, että Cityconin suurin osa liiketoiminnasta on Suomessa, mikä ei oman salkun hajautuksen kannalta ole hyvä asia.

Salkkuni rakenteesta totesin, että koska salkkuni on niin pieni, mikä tahansa kulujen kannalta järkevän kokoinen ostos heilauttaa osakkeiden painosuhteita salkussa. Kun ostin ensimmäiset osakkeeni, Nordnetin tarjous uusille asiakkaille oli muistaakseni 3 euron välityspalkkio/kauppa. Koska kulut oli pienet, pystyin ostamaan järkevästi myös pieniä määriä osakkeita. Tästä syystä omistukset joissain yrityksissä ovat tosi minimaallisia. Nyt kun välityspalkkio on 9 euroa/kauppa, ostot on pidettävä suurempina, jotta kulut eivät nousisi kohtuuttoman suuriksi.

Yksi syy ostolle oli muhkeat osingot. Citycon maksaa tänäkin vuonna osinkoa anteliaasti, ja kieltämättä tämä houkutteli myös ostoksille. Osinkoprosentti taitaa olla noin 6% luokkaa.

Käteispaino vähenee, jos ostan osakkeita. Viimeisessä kysymyksessäni pohdin, että onko minulla varaa juuri nyt ostaa osakkeita. No eipä oikeastaan, mutta ostinpa silti, kun halvalla sai!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti