sunnuntai 3. kesäkuuta 2018

Kun halvalla saa...

...niin täytyy ostaa! Selkärankani on sulaa voita, joka näköjään suli toukokuun auringossa. Oikeasti olin jo tehnyt raudan lujan päätöksen kasvattaa käteiskassaa ja jättää ostot jonnekin kaukaiseen tulevaisuuteen.

Nordnetin 0,99 euron alle 200 euron kauppojen välityspalkkio sai minut kuitenkin ostoksille tällä viikolla. Keväällä on kuitenkin kertynyt pieni määrä osinkoja, joten päätin pistää ne uudelleen kiertoon. Loppujen lopuksi kävin vielä S-pankin tililtä noutamassa vähän bonuksia ja laitoin nekin eteenpäin. Tällä kertaa tein vain kaksi kauppaa, mielestäni "järkiostoksen" ja "hupiostoksen", saa nähdä, kuinka yritysten liiketoiminnalle käy ja kumpi on loppujen lopuksi parempi ostos!

Tokmannia lisää...


Tiistaina pörssi näytti kirkkaan punaiselta ja ostin Tokmannia. Tokmannia olen aikanaan ostanut osinkotuoton takia. Osinko on korkea ja ala on defensiivinen, ne olivat syyt myös tämän kertaiseen ostoon. Koska nyt (ehkä?) ollaan suhdannesyklin huipulla, koitan keskittyä yrityksiin, jotka ovat defensiivisiä ja joilla ei ole ylenmäärin velkaa.

Tokmanni on ollut salkkuni suurin putoaja. Sitä on lyöty kuin vierasta sikaa. Etenkin Kyösti Kakkonen, Tokmannin perustaja, on haukkunut viime vuonna yritystä, mm. konseptin pilaamisesta ja vääränlaisesta valikoimasta. Mitä tällaisesta firmasta pitäisi sitten ajatella? Kyseessä on joko hyvä mahdollisuus ostaa vastavirtaan epäsuosittua yhtiötä, tai katastrofi yhtiö, johon ei pitäisi koskea pitkällä tikullakaan.

Itse olen käynyt kolmessa Tokmannin myymälässä tänä vuonna, ja täytyy sanoa, että kaksi näistä kolmesta myymälästä tarvitsisi mielestäni uudistumista. Myymälät ovat täyteen ahdettuja ja sokkeloisia. Puolustuksena täytyy sanoa, että yrityksen mainonta on ollut onnistunutta, ja telkkarissa pyörineet Mr. Tokmanni -mainokset ovat hienoja.

Lukaisin vielä yrityksen sivuilta osavuosikatsauksen läpi, ennenkuin painoin ostonappia. Ensimmäinen kvartaali on tänä vuonna mennyt yrityksellä hienosti, liikevaihto kasvoi 10,9% viime vuoden ekaan kvartaaliin verrattuna. Yritys on lisännyt myymälöiden määrää ja suunnitelmissa on ilmeisesti myös uudistaa vanhempia myymälöitä. Yrityksen strategia laajentua nopeasti epäilytti minua aiemmin hieman, mutta taitaa toimia.

Ensimmäiset osakkeet olin ostanut hinnalla 9,07e/kpl, ja ne olivat reippaasti tappiolla. Tiistaina tekemäni osto siis alensi ostosteni keskihintaa, koska maksoin 6,93/kpl. Yritys sai uuden toimitusjohtajan tämän kuun alusta, Mika Rautiainen siirtyi Keskosta Tokmanniin. Tästä syystä osake tekikin pientä nousua perjantaina. Tämä oli siis se niin sanotusti järkevä ostos tällä viikolla (tosin aika näyttää, miten käy).

Iittalan Taika-muki

...ja uutena osakkeena Fiskars


Toinen ostoni oli Fiskars, jota ostin ihan huvin vuoksi. Fiskarsia olen jo aiemmin haikaillut salkkuun, se olisi salkun brändilisä. Fiskarsin kylkiäisenä tulee Iittala ja Arabia, sekä joitain muita, minulle tuntemattomampia brändejä. (Tosin Fiskarsin omistuksessa on myös Royal Doulton, Pokka pitää -sarjan Hyacinth Bucketin lempi astiaston valmistaja. Pelkästään tämä oli suuri plussa Fiskarsin oston puolesta!)

Fiskars on laskenut alkuvuodesta, syynä on ollut se, että myynnillisesti ensimmäinen kvartaali ei mennyt niin hyvin, kuin viime vuoden ensimmäinen kvartaali. Osake ei edelleenkään ole mielestäni erityisen edullinen. Silti uskon, että oransseja saksia, mukeja ja muuta käyttötavaraa ostetaan tulevaisuudessakin. Brändeistä minulle on tutuimpia, Fiskars, Iittala ja Arabia. Näiden suomalaisten yritysten tuotteet ovat mielestäni hyvin suunniteltuja ja kauniita käyttötuotteita, niitä on käytössä myös omassa kodissani. Mietin ja pohdin siis ostoa ja ostinpa kuitenkin viime minuuteilla perjantaina ennen pörssin sulkeutumista. Sen hetkinen hinta oli 19,58e/osake. Tämäkin osake on defensiivinen, ja suurin osa liikevaihdosta tulee ulkomailta, mikä on hyvä salkkuni hajautusta ajatellen.

Mitä järkeä on ostaa minimaallisen pieni siivu yritystä? Vaikka ostaminen on edullista, myyminen on kallista. Koska teen kauppaa vähän, maksan Nordnetissä tavallisesti aina kalliimman välityspalkkion. Mutta mutta... pienenkin siivun omistaminen antaa aihetta alkaa seuraamaan yritystä aktiivisemmin, lisäksi tämä oli minulle ns. kokeiluostos, jos haluan, voin aina myöhemmin ostaa lisää. (Minua ei harmita se, että salkussa on pientä silppua. Salkku on itsessäänkin niin pieni ja tuore, että sitä kerkeää siivota myöhemminkin.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti