torstai 24. kesäkuuta 2021

Spinnovan ja Puuilon listautumisannit

Sekä Spinnovan ja Puuilon pörssitaival alkoi sulassa sovussa sattumalta samana päivänä, eli tänään 24.6. Molempien listautujien osakkeet oli ylimerkitty, joten sijoittajilla on edelleen kiinnostusta listautumisia kohtaan. Molempien osake oli myös selvässä nousussa heti aamusta.

Merkkasin molempia osakkeita 200 kappaletta, Puuilon annista osakkeita tuli 93 kappaletta, hinta oli 6,6e/kpl. Spinnovan osakkeita tuli 52 kappaletta, 7,61e/kpl. 


Ostaa, myydä vai pitää?


Jälleen kerran olin tänään perimmäisten kysymysten äärellä, eli ostaako lisää, myydä kaikki pois, vai pitää osakkeet. Molemmat yritykset kiinnostivat omalla tavallaan, Puuiloa vertasin itse Tokmanniin, Spinnova taas on enemmän innovatiivinen yritys. Molempia mietin aluksi ihan pitkäänkin omistukseen. 

Puuilo oli p/e luvulla mitattuna suunnilleen samalla tavalla hinnoiteltu, kuin Tokmanni. Kasvu on ollut molemmilla kannattavaa ja nopeaa, joskin se on samalla myös vaatinut kovaa velan ottoa. Sekä Puuilo, että Tokmanni ovat hyötyneet koronasta kotoilutrendin kautta, joten voi olla, että molempien yritysten kasvukäyrä loivenee pandemian jälkeen. 

Miksei salkussa voisi olla molempiakin, mutta halusin kuitenkin tällä kertaa ravistella pienet omistukset pois. Näistä kahdesta käännyin enemmän Tokmannin puolelle, ja jäin pois Puuilon kyydistä. Myin tänään osakkeet hintaan 7,349e/kpl, joten voittoa tuli ennen kaupankäyntikuluja noin 69 euroa. Tokmannia minulla on ennestään salkussa, joskin mietin mahdollisesti lisäyksiä, jos kurssi jossain vaiheessa niiaa. 

Harmi, että Puuilon myymälöitä ei ole ihan lähituntumassa, joten en kerennyt kurkkaamaan yhteenkään myymälään sisälle. Jos Puuilon myymälöitä sattuu kesälomareissun varrelle, kurvaan kyllä autolla pihaan ja käyn kävelemässä myymälän läpi. Pörssissä on aina mahdollisuus ostaa osakkeita takaisin, joten jään seuraamaan yritystä. 


Ratkaisuja tekstiiliteollisuuden ongelmiin?


Jos Puuilo edustaa perinteistä kaupan alaa, on Spinnova paljon innovatiivisempi yritys. Tämän vuoden listautujista Spinnova kiinnosti itseäni kaikista eniten. Spinnovalla on takanaan jo maineikas yhteistyö Marimekon kanssa, ja myös Adidas kiinnostui yrityksestä niin paljon, että liittyi sijoittajian joukkoon. 

Spinnova toimii tekstiiliteollisuuden alalla, ja tarjoaa mahdollisesti ratkaisuja tekstiiliteollisuuden ongelmiin. Tekstiiliteollisuus on yksi maailman saastuttavimmista aloista, alan ongelmat liittyvät materiaalin valmistuksesta (kemikaalit, veden käyttö) aina käytetyn tuotteen kierrätykseen. Alalla on siis tarve todelliseen muutokseen, ja Spinnova saattaa olla ratkaisu ongelmiin. Spinnova ei ole varsinainen start up-yritys, sillä tekniikka on jo olemassa. Silti ymmärtääkseni vaaditaan vielä paljon aikaa, jotta kuluttajat löytävät tuotteen. 

Spinnova-kuitua valmistetaan mekaanisin menetelmin mm. puun selluloosasta, materiaaliksi käy myös esimerkiksi olki ja kierrätetyt kuidut. Jyväskylän liepeille nousee uusi tehdas, joka kaikessa puhtaudessaan muistuttaa enemmän laboratoriota, kuin perinteistä tehdasta. Liikevoittoa Spinnova ei vielä tee, joten yrityksen arvo perustuu tulevaisuuden kassavirtoihin. Listautumista varten tehdyssä videossa taidettiin mainita, että voiton puolelle saatetaan päästä noin viiden vuoden jälkeen.

Ensin innostuin Spinnovasta aivan valtavasti. Uusia innovaatioita! Ympäristöystävällisyys! Kierrätystä! Patentit kunnossa! Oikeat ihmiset johdossa! Adidas! Valtavasti vetovoimatekijöitä, jotka nostavat mahdollisesti osaketta aivan uusiin sfääreihin. Vaikka osingoista pidänkin, ei haittaa, että tuotto tulee kurssinousuna, eikä osinkoina. 

Silti tarinassa on vielä muutamia mutkia. Esimerkiksi kierrätys. Vaatteiden kierrätys ei käytännössä ole niin helppoa, kuin voisi kuvitella. Materiaalina elastaani on kuitumaailman pahis, sillä se pilaa monen vanhan paidan, housun, ja muun vaatteen kierrätysmahdollisuudet. Ja elastaania on kudottu ja neulottu todella monen kankaan kuitujen sekaan. Outi Les Pyy on kirjoittanut elastaanin ominaisuuksista blogissaan, tässä linkki sinne. Lisäksi kierrätettävää tekstiilimateriaalia täytyy erotella, erottelu tehdään ainakin tällä hetkellä käsin ja eikä se ole kovin kustannustehokasta. 

Lopputuote, eli Spinnova-kuitu kiinnostaa kovasti, ja olisin todella mielelläni halunnut kokeilla, miltä  valmis kangas tuntuu käsissä. Laskeutuuko se yhtä ihanasti, kuin selluloosasta tehdyt verrokit viskoosi ja lyocell? Entä kuidun muut ominaisuudet? Märkälujuus, nyppyyntyvyys, kutistuvuus, kestävyys? Miten kuitu värjäytyy ja haalistuvatko värit auringossa? Nämä ovat ominaisuuksia, jotka määrittelevät kankaan käyttöä vaatetuksen lisäksi mahdollisesti myös sisustustuotteiden puolelle. 

Materiaaleja on moneksi ja tekstiiliteollisuus käyttää niitä hyvin luovasti. Edelleen myydään vaatteissa myös "huonoja" kuituja, kuten erityis inhokkiani akryyliä, joka materiaalina on sekä sähköistyvä, että nyppyyntyvä, mutta ilmeisesti edullisena kuituna käy edelleen kuluttajille, vaikka vaatteen käyttöikä jääkin ominaisuuksien takia lyhyeksi.  

Materiaalien ominaisuudet ovat ainakin itselleni tärkeitä, sillä ostan vaatteita harvoin ja kulutan ne loppuun. Vaatteen täytyy siis olla materiaaliltaan ja malliltaan sellainen, että siltä voi olettaa pitkää elinikää. Jos öljypohjainen akryyli porskuttaa iloisesti edelleen markkinoilla, materiaalien joukkoon mahtuu varmasti lisää uusia tulokkaita, varsinkin, jos valmistuskustannukset jäävät kohtuullisiksi ja lisäpontimena ostopäätöksessä toimii valmistuksen ympäristöystävällisyys ja kierrätys.

Spinnovassa on yrityksenä paljon pohdittavaa, ja vaikka innostuin ensin aivan valtavasti, jäin tämänkin osakkeen kohdalla pois heti alkumetreillä. Tällä hetkellä pidin parempana pientä voittoa, kun mahdollisten suurien voittojen karttumisen odottelua. Myin osakkeet pois hintaan 9,8e/kpl, voittoa tuli ennen kaupankäyntikuluja noin 114 euroa. Spinnovaa haluan kuitenkin pitää silmällä, yrityksenä se on erittäin sympaattinen, lisäksi yrityksen tarina ja tuote kiinnostaa.   

Hyvää juhannusta!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti