tiistai 11. huhtikuuta 2023

Maaliskuun 2023 tulot ja menot

Jäätä ja lunta

Kuittien keräily ei ole mielipuuhiani, mutta kerran vuodessa teen katsauksen tuloihin ja menoihin. Tällä kertaa siitä oli hyötyäkin, sillä vertaamalla menoja edellisiin vuosiin huomaa mielenkiintoisia eroja. 

Yhteiset ja erilliset tilit

Perheeseeni kuuluu lisäkseni puoliso ja kolme yhteistä lasta. Taloutemme ovat osittain erilliset ja osittain yhteiset, eli molemmilla on omat tilit, lisäksi meillä on yhteistili, jolta maksetaan yhteisiä kuluja. Meillä on omistusasunto, josta molemmilla on lainaa, lainat ovat erilliset. Omistusosuuteni asunnosta on  40% ja maksan 40% vastikkeesta. Tulot koostuvat tässä kuukaudessa palkasta ja puolikkaasta lapsilisästä. Osinkoja en ole kirjannut tuloksi, sillä ajatus on, että osingot kiertävät takaisin sijoituksiin. 

Meidän taloudessamme kaikki yhteiset menot menevät puoliksi (ruoka, lasten menot ym). Myös lapsilisä menee puoliksi. Eli esimerkiksi ruokaan viisihenkisellä perheellämme meni viime kuussa noin 1054 euroa, josta oma osuuteni on puolet.

Marraskuun 2023 tulot ja menot

Pääasia on, että talous on ylijäämäinen, tulot ylittävät menot, ja rahaa jää useimpina kuukausina säästöön. Kun kuluja ja menoja kirjaa vain kerran vuodessa ylös, ei yhden kuukauden kirjaukset kerro tietenkään aukottomasti talouden luvuista. 

Palkka heittelee minulla paljonkin, sillä olen provikkapalkkaisessa työssä. Tässä kuussa on maksettu myös koko vuoden vakuutukset. Laitoimme marraskuussa omistamamme asunnon myyntiin Oikotien kautta, ja siitä on tullut satunnaiskustannuksina noin 300 euroa. Kustannukset koostuivat isännöitsijän todistuksesta ja Oikotien ilmoitusmaksusta. Koska jaamme kulut puoliksi, maksoin itse noista kustannuksista puolet, eli 150 euroa. 

Onko kaikki kallistunut vuodessa?


Inflaatiosta on puhuttu paljon viimeisen noin puolentoista vuoden aikana. Millä lailla se sitten näkyy hinnoissa? Viime vuonna perheemme on käyttänyt ruokaan noin 940 euroa, tänä vuonna summa oli jo 1054 euroa. Ruoka onkin taloutemme yksi suurimmista kuluista ja tulee koko ajan kasvamaan lasten kasvamisen myötä. 

Myös sähkö on kallistunut, sillä kolmen kuukauden sähkölasku on ollut viime vuonna 218 euroa, tänä vuonna sähkölasku oli jo 462 euroa. Sähkölasku on siis kaksinkertaistunut. Nämä ovat suurimmat erot viime vuoteen verrattuna ja kurjinta on, että kumpaakaan kulua (ruoka ja sähkö) ei oikein pääse kunnolla karkuun. Onneksi sähkön hinta on taas hieman laskenut, ja 462 euron lasku jää toivottavasti suurimmaksi summaksi vähään aikaan.

Onko jokin sitten pysynyt ennallaan? Perin harmillista on, että tulopuoli on pysynyt samassa tasossa. Palkka ei ole juurikaan kasvanut, provikkapalkka heittelee kuukausittain, mutta korotuksia siihen ei ole tullut. Myös lapsilisä on pysynyt ennallaan jo ainakin vuodesta 2019 asti. Oma kirjanpito ulottuu vuoteen 2019, enkä jaksa kaivella aiempien vuosien lukuja. Lapsilisä maksettiin viime vuoden joulukuussa tuplana juurikin inflaation vuoksi, mutta muita korotuksia siihen ei ole tullut vuosien myötä.  

Myös korot ovat nousseet uusiin lukemiin. Onneksi velkaa on sen verran vähän, että korkojen nousu ei puraise kovin pahasti. Kuukausitasolla korkoihin menee tällä hetkellä omassa asuntolainassani noin 40 euroa. Korkojen noustua olen ehtinyt miettiä myös asuntovelan maksamista pois etuajassa, sillä korkoihin menee tällä korkotasolla kuitenkin noin 480 euroa vuodessa. Pitäisi vaan päättää, mitä osakkeita tai rahastoja myydä, jotta saisin asuntolainan nolliin. Asuntolainaa on jäljellä noin 11 000 euroa.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti