maanantai 24. huhtikuuta 2023

Q1 2023, muutosneuvotteluiden pyörteessä

Vuoden ensimmäinen kvartaali on sulanut jo lumen lailla ja antanut tilaa huhtikuulle. Ensimmäisellä kvartaalilla tapahtui kaikenlaista. Vuoden alussa kurssit nousivat, kunnes Yhdysvalloissa startup yritysten suosima pankin SVB:n kaatuminen pudotti sekä pankkien, että muiden yritysten kursseja. Pieni ravistelu ei kuitenkaan yltynyt massiiviseksi pankkien kriisiksi. 

Yritykset ovat pitäneet ahkerasti yhtiökokouksia ja minäkin olen osallistunut tänä vuonna jo useampaan yhtiökokoukseen. Wärtsilä, CapMan, TietoEvry, Orion ja Harvia saivat minut kokousvieraaksi joko virtuaalisesti tai ihan paikan päälle. 

Otsikosta voi päätellä, että alkuvuosi ei ole ollut työelämässä ruusuilla tanssimista. Työpaikallani pidettiin muutosneuvottelut ja vaikka oma työpaikkani säilyi, olen lomautettuna muutaman viikon tänä vuonna. Tämän vuoden palkka jää siis pienemmäksi. Olen ollut nykyisessä työpaikassani nyt noin vuoden, ja muutamien henkilömuutosten jälkeen olen siirtynyt piirun verran enemmän asiantuntijan rooliin. Valitettavasti uudet vastuut eivät näy palkassa, mutta toimenkuva on hieman mielenkiintoisempi.  

Osingot


Osinkokevät on alkanut, ja suurin osinkojen maksaja oli tällä kvartaalilla Citycon. Cityconin kassasta minulle siirtyi bruttona 137,5 euroa. Yhteensä osinkoja maksoi kahdeksan yhtiötä, bruttona summa oli noin 603 euroa ja nettona 496 euroa. Näyttäisi siltä, että osingot jäävät tänä vuonna pienemmiksi, kuin viime vuonna, sillä viime vuonna osa yrityksistä maksoi myös vuoden 2020 osinkoja. 

Muutokset salkussa 


Kuukausisäästöt kahteen rahastoon, USA Indeksiin ja Indexfond Sverigeen pyörivät tavanomaisesti. Usa Indeksiin menee aina kuukausittain 99 euroa ja Ruotsin indeksirahastoon 51 euroa. Lisäksi ostin salkkuun ensimmäistä kertaa UPM:n osakkeita. 

Helsingin pörssissä on kolme puhdasveristä metsäosaketta, UPM, Stora Enso ja Metsä Board. Näistä omistan tällä hetkellä Stora Ensoa ja UPM:a. Aikanaan vertailin näitä kolmea keskenään, ja päädyin silloin ostamaan Stora Ensoa, joka oli silloin tunnusluvuilla katsottuna edullisin. 

Stora Enson valmistaa kartonkeja, ja muita puupohjaisia pakkausmateriaaleja, lisäksi Stora Enso on yksi maailman suurimmista metsänomistajista. Muutama päivä sitten Stora Enso antoi tulosvaroituksen, jonka mukaan kustannusten nousu vaikuttaa katteisiin ja sellun hinnan aleneminen taas vaikeuttaa liikevaihdon keräämistä. Myös Metsä Board on antanut tulosvaroituksen tänä vuonna. 

UPM:lla on pehmopaperia ja hienopaperia. Lisäksi UPM on mukana energiabisneksessä ja osa sen liikevaihdosta tuleekin mm. ydinvoimasta. Suunnitelmissa on avata tämän vuoden alussa Uruguaissa Paso de los Torosissa eukalyptusta käyttävän sellutehtaan, jonka pitäisi olla sekä ympäristöystävällinen, että kannattava. 

UPM ei ole vielä antanut tulosvaroitusta, mutta sen liiketoimintaa painaa samat syyt, kuin muitakin metsäyhtiöitä. On kenties hieman hassua haalia pieneen salkkuun kahta metsäyhtiötä, mutta UPM alkoi kiinnostaa ja joten otin sitä pienen osuuden osakesäästötilille. Osto oli 60 kappaletta ja kappalehinta 31,26e. 

Osakkeet ja rahastot 31.3.23


Alla vielä vertailu viime kvartaalin loppuun. Käteistä on jälleen kertynyt jonkin verran enemmän, kuin tarpeen, mutta toisaalta tulevat lomautukset leikkaavat palkkaa. Sijoituslainaa oli käytössä maaliskuun lopussa muutaman kympin verran. 

Omistukset 31.3.232 kommenttia:

  1. Aika hyvin on näköjään omistukset kehittyneet ensimmäisellä kvartaalilla, ja ihan makoisat osingotkin näkyy tulleen :)

    Onneksi työpaikka kuitenkin säilyi muutosneuvotteluiden keskellä, vaikka ei tuo lomautuskaan toki mikään kiva juttu ole. Pitää yrittää ottaa loman kannalta :) Meillä ei töissä vielä olla puhuttu lomautuksista mitään, mutta alkaa uudet projektit olla niin tiukassa, että en mitenkään ihmettelisi, jos sama tilanne eteen tulisi. Omalla alalla on tosin se erikoinen tilanne, että normaalisti osaajista on niin paljon pulaa, että työntekijöistä kyllä yritetään pitää viimeiseen asti kiinni. Eli ehkä lomautuksilta vältytäänkin kokonaan, mutta en ihmettelisi, jos itsekin kohta olen pakkolomalla.

    VastaaPoista
  2. Sijoitusrintamalla onneksi on alku vuosi mennyt loppujen lopuksi ihan hyvin, vaikka työelämässä onkin ollut pomppuisempaa.

    Toivottavasti teillä säästytään muutosneuvotteluilta! Ala, jossa on pulaa osaajista, kuulostaa varmemmalta, kuin moni muu ala :)

    VastaaPoista