keskiviikko 27. helmikuuta 2019

Helmikuun ostoja

Sijoittamisen megatrendejä ovat mm. digitalisoituminen, vastuullisuus, kaupungistuminen ja väestön ikääntyminen. Varsinkin kivijalkakauppoja on moitittu jämähtämisestä menneelle vuosituhannelle, sillä kun digitalisaatio jyllää ja verkkokauppa takoo uusia ennätyksiä, kivijalkakauppojen on keksittävä uusia temppuja pysyäkseen kilpailussa mukana.

Myöhästyin pahasti viime joulukuun osake-alennusmyynneistä. Edelleen hinnat ovat maltilliset (?), tai ainakin edullisemmat, kuin viime vuoden huipuissa. Myin kiireen vilkkaa kaksi OP:n rahastoani ja ostin suoria osakkeita. OP-Kiinasta luovuin suurien kulujen takia. Hallinnointipalkkiona 2,5% on kallis, lisäksi Kiinan tilanne lienee edelleen melko sumuinen liittyen kauppasotaan. Rahasto on liikkunut reilusti kolmen vuoden aikana, mutta pysynyt minulla koko ajan tappiollisena. Toinen myyntini oli OP-Pohjoismaat, jonka olen myös omistanut noin kolmen vuoden ajan. Syynä myyntiin oli huono tuotto, kolmen vuoden ajan rahasto on pysynyt suunnilleen samoissa lukemissa. Näistä rahaa palautui tilille noin 1600 euroa.


Kaksi ostoa 


Olen nykyisin huono hautomaan rahaa tilillä, joten samalla viikolla tein kaksi ostoa. Oma pienen pieni salkkuni ui osittain megatrendien vastavirtaan. Se nojaa tuhdisti kaupan alaan, sillä salkusta löytyy sekä Tokmanni, Marimekko, Fiskars (kaikkien liikevaihto pohjautuu vähittäiskauppaan, tosin verkkokauppakin löytyy), että Citycon ja Capman (Citycon omistaa kauppakeskuksia, Capman on mukana myös kauppakeskuksissa). Silti en pystynyt vastustamaan kiusausta, vaan ostin lisää Tokmannia helmikuun ensimmäisellä viikolla noin 700 eurolla. Oston tein ennen tulosjulkistusta.

Ja miksikö Tokmannia? Tiedostan kyllä mahdolliset vaikeudet, sillä aina kun mainitaan "kivijalkakaupan ongelmat", mieleen tulee hyvin samankaltainen, mutta  fiinimpi nimi. Seuraako Tokmanni Stockmannin kuoppaista reittiä alaspäin? Jaa-a , enpäs tiedä, mutta en millään pysty uskomaan, että kaikki Suomen kuluttajat siirtyvät verkkokauppojen asiakkaiksi. Tokmannin osake on  noussut iloisesti viime vuotisesta kuopastaan, mutta toiminta on edelleen numeroiden valossa mielestäni järkevän oloista.

Toisella samanlaisella summalla ostin Stora Enson osaketta, tätäkin minulla oli jo ennestään. Stora Enso lienee kaikista syklisin omistuksistani, joten tässä riski liittyy mahdolliseen kysynnän tyrehtymiseen, jos talous alkaa hidastua. Muuten uskoisin, että Stora Ensosta löytyy innovatiivisuutta ja intoa puskea uusia tuotteita perinteisten paperi tuotteiden tilalle, mutta talouden yleinen vire vaikuttaa vahvasti liiketoimintaan. Osa Stora Enson liiketoiminnasta on kartonginvalmistusta. Pakkausmateriaalia kuluu, kun verkkokaupasta tilataan tuotteita, tämän osakkeen oston voisi siis ajatella myötäilevän megatrendiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti