maanantai 30. maaliskuuta 2020

Voihan virus

Koronaviruksella on kahdenlaisia vaikutuksia, terveydellisiä ja taloudellisia. Terveydelliset vaikutukset ovat olleet enemmän esillä, sillä kaikkia taloudellisia vaikutuksia on vaikeampi vielä tässä vaiheessa nähdä. Tähän mennessä Suomesta on löytynyt noin 1352 testattua viruksen kantajaa ja 13 ihmistä on kuollut. Maailman laajuisesti kuolleita on 33 927 ja testattuja sairastuneita on ollut 720 229.

Osittain taloudelliset vaikutukset näkyvät jo nyt suljettuina liiketoimintoina, vähentyneinä asiakkaina ja lomautettujen työntekijöiden määrässä. Silti väittäisin, että osa taloudellisista vaikutuksista näkyy vasta pitkälti jälkikäteen. Aluksi suhtauduin koko virukseen liiankin huolettomasti, mutta koronavirus osoittautui mustaksi joutseneksi, tapahtumaksi, joka nopeasti ja yllättäen iski talouteen.
 

Koronaviruksen vaikutukset omaan elämääni


Tällä hetkellä ei varmaan löydy montaa ihmistä, joita koronavirus ei tavalla tai toisella jo koskettaisi. Epävarmuus, koko tilanteen epämääräisyys ja käytössä olevat rajoitukset vaikuttavat ainakin omaan arkeeni ja mielialaani. Onneksi koko perhe ja lähiympäristö on selvinnyt toistaiseksi terveenä. Perheemme koululainen on saanut tottua etäopiskeluun, ja täytyy sanoa, että etäkoulu on tähän mennessä onnistunut oikein hyvin! Mitä pidemmälle etäkoulu jatkuu, sitä enemmän koetellaan sekä opettajien ammattitaitoa, että oppilaiden itseohjautumiskykyä.

Oma työni on jatkunut melkoisen samanlaisena kuin ennenkin, sillä tätä työtä ei voi muuttaa etätyöksi. Työhöni kuuluu jonkin verran liikkumista pääkaupunkiseudulla. Erona entiseen on se, että olen pyrkinyt välttelemään julkisia liikennevälineitä ja tehnyt matkat perheemme autolla. En erityisemmin rakasta autoilua, joten jos jotain positiivista täytyy keksiä, niin autoilu on muuttunut stressittömämmäksi. Parkkipaikkoja löytyy paljon helpommin, ja viereisen kaistan kaahailijat puuttuvat moottoriteiltä, sillä monet ovat siirtyneet etätöihin.

Sijoitusvarallisuuteni on sulanut kuin voi auringossa. Olettaisin, että pörssikurssit noudattelevat sairastumisen etenemistä, ja oma täysin valistumaton arvioni on, että kurssit pysyvät matalalla, kunnes saadaan käännös parempaan sairastuneiden määrissä. Tein vielä klassisen virheen, eli ostin osakkeita vuoden alussa osakesäästötilin innostamana kalliilla kursseilla ja lisäsin omistuksia heti kriisin alussa. Näistä kursseista on tultu reippaasti alaspäin. Kaikki osakkeeni ovat niianneet liikuttavan yhtenäisesti samassa tahdissa ihan toimialasta riippumatta. Onkin vaikea löytää tahoja, jotka hyötyisivät koronaviruksesta. Tällaisia toki saattaisivat olla lääketehtaat, apteekit sekä terveydenhuollon laitteita ja turvavälineitä valmistavat yritykset.

Viime viikolla tuli tieto, että työpaikallani alkaa yt-neuvottelut ja saamme odottaa lomautuksia. Olen matalapalkkaisella alalla, jossa harvalla on täydet tunnit. Hieman mietityttää työkavereitten tilanne, ja myös oma talouteni saattaa siis hyvinkin saada koronaviruksesta kolauksen. Onneksi kuulun liittoon, ja säästössäkin on vielä puskurissa riihikuivaa rahaa, vaikka heittelinkin alkuvuodesta käteistä silmät kiinni osakkeisiin.

Mitä kuuluu vuoden tavoitteille?


Vuoden alussa asetin itselleni tavoitteita. Päätavoitteeni oli sijoitusvarallisuuden kerryttäminen 10 000 eurolla vuoden aikana. Tälle tavoitteelle voi jo heittää haikeat hyvästit. Muut tavoitteet koskivat lukemista, työnhakua ja liikuntaa. 

Kirjastojen sulkeminen olikin tässä mielessä odottamaton onnenpotku. Sain juuri pari sopivaa sijoitusaiheista kirjaa kirjastosta muutaman kuukauden jonotuksen  jälkeen, ja nyt ne jäivät minulle luettavaksi koko kirjastojen sulun ajaksi. Lisäksi sakot eivät juokse, joten minulla on oikeasti vielä aikaa lukeakin nuo kirjat! Työhakemuksia en ole kerennyt tekemään, sillä töissä on ollut kiireistä. Samoin liikuntaharrastus on ollut telakalla, mutta jos joudun lomautetuksi, ylimääräistä aikaa sekä lukemiseen, että liikuntaan ja työhakemuksien tekoon tulee ihan riittämiin. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti