torstai 2. huhtikuuta 2020

Maaliskuun 2020 tulot ja menot

Olen kirjannut tulot ja menot ylös kahtena kuukautena vuodessa pysyäkseni vähän kärryillä kulutuksesta. Vuosien 2018 ja 2019 luvut löytyy myös blogista. Aiempina vuosina nämä kuukaudet ovat olleet helmi- ja maaliskuu. Tänä vuonna unohdin helmikuussa aivan täysin kirjata kaiken ylös, mutta tässä siis on maaliskuun luvut!

Perheeseeni kuuluu lisäkseni puoliso ja kolme yhteistä lasta. Taloutemme ovat erilliset, eli molemmilla on omat tilit, lisäksi meillä on yhteistili. Meillä on omistusasunto, josta molemmilla on lainaa, lainat on erilliset. Minun omistusosuuteni asunnosta on  40% ja maksan 40% vastikkeesta. Tulot koostuvat tässä kuukaudessa palkasta ja puolikkaasta lapsilisästä. Meidän taloudessa kaikki yhteiset menot menevät puoliksi (ruoka, lasten menot ym). Myös lapsilisä menee tällä puoliksi, eli laitan sen yhteiselle tilille, josta maksamme yhteisiä kuluja. Eli esimerkiksi ruokaan viisihenkisellä perheellämme meni noin 850 euroa, josta oma osuuteni on puolet, eli 426 euroa ja päivähoitoon menee 260 euroa, josta oma osuuteni on 130 euroa.

Erotuksena edellisiin vuosiin en ole kirjannut osinkoja ollenkaan tuloksi. Muutin käytäntöä sen vuoksi, että olen aiempina vuosina kirjannut osingot nettona, eli verojen jälkeisen summan. Nyt, kun osa sijoituksista on arvo-osuustilillä ja osa osakesäästötilillä, osinkoja verotetaan eri lailla. Arvo-osuustilillä olevien osakkeiden osingot verotetaan heti, ja osakesäästötilillä olevien osakkeiden osigoista menee vero vasta, kun rahaa nostetaan osakesäästötililtä. Selvyyden vuoksi jätin osingot täysin kirjaamatta.

Maaliskuun tulot ja menot


Suuria paljastuksia luvuissa ei ole, suurin kuluerä on asuminen ja ruoka, kuten aiempinakin vuosina. Säästöaste on ihan hyvällä tasolla. Tässä palkkakuukaudessa olin yhden päivän palkattomalla vapaalla talviloman takia, joten ilman tuota palkatonta päivää tulot olisivat vähän suuremmat. Viime vuoteen verrattuna ruokakulut on pysyneet suunnilleen samoina, asumisen hinta on vähän noussut, sillä taloyhtiössä tehtiin remonttia ja vastike nousi. Koti-sarakkeeseen olen merkannut vakuutuksia, oma osuuteni koti- ja henkilövakuutuksista oli noin 350 euroa. Tässä on koko vuoden vakuutukset, joten seuraava lasku vakuutuksista tulee vasta vuoden päästä.

Viime vuodesta pienentyneitä lukuja ovat lasten hoitokulut. Päivähoitoon on mennyt taloudessamme jossain vaiheessa ihan järkyttävän suuri summa, ja nämä kulut ovat nyt pienentynyt lasten kasvaessa. Tällä hetkellä työpaikkani on niin lähellä, että liikkumiseen ei kulu rahaa lähestulkoon ollenkaan, ja myös se näkyy pienentyneenä lukuna.

Vertailun vuoksi otan mahdollisesti vielä huhtikuun luvut ylös. Maaliskuun luvuissa ei näy millään tavalla koronaviruksen vaikutus, mutta huhtikuun luvuissa saattaa jo näkyä.

Koronavirus heiluttelee henkilökohtaista talouttani


Pääsin koronaviruksen ansiosta ensimmäistä kertaa osallistumaan yt-neuvotteluihin! Lomautustahan sieltä tuli, mutta onneksi vaan osa-aikaisena. Teen ensi viikosta alkaen 30 tuntista työviikkoa normaalin 37,5 tunnin sijaan, joten palkka putoaa hieman, vaikka saankin puuttuvan päivän palkasta liitolta ansiosidonnaista päivärahaa. Suuresti en usko nettotulojen putoavan, mutta sain kohtuullisen kokoisen henkisen sätkyn jo näistä miedoista ja nopeista yt-neuvotteluista. 

Luultavasti meni pahasti ylireagoinnin puolelle, mutta heti ensimmäisenä päivänä ilmoittauduin TE-toimistoon, ja laitoin pankilleni hakemuksen asuntolainan lyhennysvapaasta. Asuntolainan lyhennys on ollut noin 200e/kk, ja korkojen osuus noin 16e/kk. Asuntolainan lyhennysvapaa takaa ainakin sen, että kulut ei nouse korkeammiksi, kuin tulot. (Jos jotain jää yli, ajatuksena on pistää ylimääräinen osakkeisiin.)

Koronavirus vaikuttaa tuloihini myös ilta- ja viikonloppulisien kautta. Normaaleja aukioloaikoja on nyt lyhennetty todella kovalla kädellä, ja lisät jää melkein kokonaan pois palkasta. Tavallisesti lisät tuo bruttopalkkaani 200-400 euroa, joten kyseessä on ihan merkittävä summa, saamatta jää noin 8-15% bruttopalkasta. Arvioin, että lomautusten ja lisien jälkeen nettopalkkani saattaisi olla noin 1400-1600 euroa. Lisäksi liitosta tulee jonkin verran paikkausta tuosta yhdestä puuttuvasta päivästä/viikko. Kulut oli tässä maaliskuussa normaalia suuremmat vakuutusten takia, joten kulujen pitäisi kuitenkin normaalina kuukautena jäädä pienemmiksi, kuin tulojen. Kokonaisuudessaan nettona pitäisi palkka ja ansiosidonnainen mukaan lukien tulla kaiketi noin 1600-1800e/kk.

Ja vielä osingot. Alkuvuodesta laskeskelin, että osinkoja saattaisi tulla bruttona noin 1000e tänä vuonna. Jonkin verran niitä on jo ropissut tilille, mutta moni yritys on myös joko leikkaamassa osinkoja, tai jättää ne omaan kassaansa kokonaan. Eli arviot ei pidä paikkaansa ja osinkosumma on täysi arvoitus.  

Menoihini virus vaikuttaa oikeastaan sitä kautta, että etäkoulussa oleva vanhin lapsemme syö kaikki ateriat nykyisin kotona. (Koululainen on nyt vihitty Teamsin kautta etäpalavereiden saloihin, ja on jotenkin hellyyttävä seurata alle kymmen vuotiaan lapsen vakavaa palaverointia.) Tylsyyttä hän on yrittänyt pitää loitolla leipomalla, joten olemme herkutelleet muffineilla ja pikkuleivillä. Myös pienemmät lapset ovat jatkossa enemmän kotona, joten ruokakulut kasvavat. 

Onko koronavirus vaikuttanut sinun tuloihisi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti