perjantai 28. lokakuuta 2022

Q3 2022, omaisuus sulaa laskumarkkinan kourissa

Viimeisin kvartaali on tehnyt järjestelmällista tuhoa salkussani. Jos sijoittaminen on aiemmin ollut helppoa ja mukavaa, enää se ei sitä totisesti ole. Nordnetissa oleva osakesalkkuni on laskenut kolmannen kvartaalin aikana prosentteina noin 14%, ja euroina noin 8400 euroa, epätoivoon on siis jo syytä. 

Koko omaisuuteni teki juhannuksen jälkeisinä kolmena kuukautena runsaan 10 000e loikan alaspäin. Onneksi Osuuspankin puolella olevat kaksi rahastoa ovat pärjänneet paremmin, harmi vaan, että osakesalkku on paljon suurempi kooltaan.

Muutokset salkussa


Viime kirjoituksessa kerroinkin vähän muutoksista. Myin salkusta salkun pienimpiä yhtiöitä. En pitänyt järkevänä seurata yrityksiä, joiden painoarvo salkussa oli minimaallisen pieni. Toisaalta omistuksen lisääminenkään ei houkutellut, joten vähensin osakesalkun rivejä. Lähteä saivat Netum, Witted Megacorp, Warner Bros, Fiskars ja Sitowise. Näistä osa oli plussalla ja osa miinuksella, myynneistä tuli hieman tappiota Sitowisen takia. Sitowise listattiin viime vuonna pörssiin, ja osake oli laskenut listaushinnastaan noin 50%. 

Jo heinäkuussa myin Fortumin osakkeet, tästäkin myynnistä tuli hieman tappiota. Fortumin myin yrityksen sotkuisen tilanteen takia. Myynnin aikoihin Fortum oli vielä tiukasti kytköksissä Uniperiin ja Uniperin kautta Saksan valtion sanelemaan energiapolitiikkaan. Tämä ei minua miellyttänyt, joten myin osakkeet pois. Nythän tilanne on joillain osin selkiytynyt, joskin Fortum joutunee nuolemaan ainakin hetken Saksan retken aiheuttamia haavoja. 

Kvartaalissa oli yksi osto, ostin Harviaa lisää heinäkuussa. Senkin jälkeen osakkeen hinta on tippunut noin neljänneksen, joten tämä osto olisi saanut jäädä tekemättä. Kuukausittain minulla menee edelleen pienet summat kahteen Nordnetin rahastoon, toinen sijoittaa Ruotsiin ja toinen Yhdysvaltoihin. 

Osingot

Osinkoja toi AT&T, Fiskars, Capman, Citycon. Yhteensä summa oli verojen jälkeen noin 176 euroa. 

Omistukset


Siistin salkkuani, ja jäljelle jäi 17 suoraa osakesijoitusta ja 4 rahastoa. Pienimmät omistukset jäivät pois, Inderesistä en kuitenkaan hennonut luopua. Käytän aina välillä Inderesin palveluita, ja pidän firmasta, joten se jäi sen vuoksi salkkuun. 

Rahastot ja osakkeet Q3 2022


Inflaatio kurittaa ja provikkapalkkalaisen tilipussi laihtuu


Inflaatio nostaa hintoja ja se tuntuu kuukausittaisissa kuluissa. En tarkkaile kulujani suurennuslasilla, mutta noin näppituntumalla voisin sanoa, että ruokakulut ovat kasvaneet meidän kuluistamme eniten. Ruokaan menee muutenkin perheessämme eniten rahaa, joten ruuan hinnan nousun huomaa helpoiten. Olen provikkapalkalla, ja kuukausipalkka näyttää hyvin huonolta, sillä provikkaa maksetaan myyntien mukaan, eivätkä myymäni tuotteet ole tällä hetkellä kovin kysyttyjä. 

Omassa taloudessani inflaatio vaikuttaa kahdella tapaa, se nostaa hintoja ja pienentää palkkaa. Palkka pienenee sekä rahan ostovoiman vähenemisen takia, niinkuin kaikilla muillakin palkollisilla, mutta myös sen takia, että tulospalkkauksessa olisi saatava tulostakin aikaiseksi. Asiakasmäärät ovat olleet toimipisteessäni selvästi laskussa, luksustavaroiden myyminen on nihkeätä ja myyjien muhkeat provisiot jäävät vain haaveeksi.   

Omistukset Q3, 2022

Omaisuus on sulanut noin 10 000 euron verran kolmessa kuukaudessa. Ennätys sekin, sillä aiemmat laskut ovat olleet selvästi loivempia. Nyt ollaan kokonaisuudessa jälleen alle 70 000 lukemissa. Olen hieman saannut hilattua sijoituslainaa alaspäin. En näe syytä pitää velkavipua päällä, sillä tarvitsen pienen aikalisän miettiäkseni sijoituksiani kokonaisuutena. Olen miettinyt myös osakesäästötilin lakkauttamista, se on muutaman tuhat euroa miinuksella. 

Laskukaudella huomaa osakesäästötilin nurjat puolet, osakesäästötilillä tappion voi vähentää verotuksessa ainoastaan lopettamalla koko tilin. Jos omistukset olisivat arvo-osuustilin puolella, myisin vaan Harvian pois ja jatkaisin iloisena sijoittamista. Nyt täytyy pohtia tarkemmin kustannuksia ja veroseuraumuksia. Jollain tapaa tuntuu myös luovuttamiselta lopettaa osakesäästötili kokonaan, vaikka sen avaisikin hetken päästä uudelleen. 

Alla vielä kaavio siitä, mihin rahani ovat olleet sijoitettuna blogin olemmassa olon ajan. Kaavio alkaa vuoden 2018 alusta. Vuoristomaisesta kaaviosta näkyy myös selvästi, että vuoden vaihteen jälkeen lasku on ollut jyrkkä, peräkkäisiä miinuskvartaaleja on jo kolme, kun aiemmin laskut ovat jääneet yhteen kvartaaliin, jonka jälkeen on jälleen kivuttu ylöspäin. Omaisuus sulaa laskumarkkinoiden kourissa. 


Omaisuuden jakautuminen






2 kommenttia:

  1. Oho, aika inha yhdistelmä, että sekä hinnat nousee että palkka pienenee. Toivottavasti ei mene liian tiukoille.

    Itse en ole niin tuohon osakesäästötiliin tutustunut, mutta kannattaa varmaan pohdiskella palveleeko se omaa sijoitustoimintaa halutulla tavalla, siinä kun tuntuu olevan plussien lisäksi noita miinuksiakin.

    Ja ehkä sitä joskus palataan taas aikaan kun sijoittaminen on helppoa ja mukavaa :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! Täytyy tosiaan pohtia tuota osakesäästötiliä. Siinä on paljon hyviä puolia, joista olen myös saanut nauttia, mutta tappioita ei pääse niin näppärästi hyödyntämään, kuin aot:n puolella. Kuppi kuumaa kahvia ja hetki Excelin parissa numeroita pyöritellen voisi tulla tarpeeseen :)

    VastaaPoista