maanantai 3. kesäkuuta 2019

Onnen tavoittelua osingoilla

Kävin vilkaisemassa Nordnetin salkkua, ja puheet kauppasodasta ovat kurittaneet sitä oikein kunnolla. Kolmessa kuukaudessa arvo on pudonnut noin 10%. En ole (vielä) miinuksella, mutta salkun tämän päivän arvo on suunnilleen sama, kuin sinne laittamani rahasumma. Koska osakkeista on irronnut kuitenkin vuosien varrella osinkoja, eroksi voi laskea osingot, eli olen suunnilleen osinkojen verran plussalla.  Tänä vuonna osinkoja pitäisi tulla bruttona noin 600 euroa, ja nettona noin 450 euroa.

Osinkona sijoituksista saatu summa on kasvanut koko sen kolmen vuoden ajan, kun olen ostellut osakkeita. Olen lapionut koko ajan pieniä lisä summia osakkeisiin, joten osingot ovat kasvaneet sallkun mukana.

Osingot pitäisi teorioiden mukaan sijoittaa uudelleen johonkin tuottavaan kohteeseen, kuten uudelleen osakkeisiin, tämä siksi, että korkoa korolle- ilmiö tehostuisi. Mutta mutta, voihan rahalla tehdä muutakin!

Osalla sijoittajista osinkosumma riittää vaikka elämiseenkin ja taloudelliseen riippumattomuuteen. Minulla osingot ovat toistaiseksi vain motivoijan roolissa, mutta saisi näilläkin satasilla jo ostettua palasen onnea. Keksinkin yhtäkkiä paljon kohteita ylimääräiselle rahalle!

Sisustamalla koti kuntoon


Saako sisustamalla mielenrauhaa? No mutta, ehkäpä saakin! Nyt ei puhuta mistään laventelintuoksuisista kynttilöistä, vaan  oikeasti rikkinäisistä ja rumista pinnoista. Kun ostimme kämpän noin seitsemän vuotta sitten, se oli suunnilleen alkuperäiskunnossa, eli pinnat oli jo silloin noin 30 vuotta vanhat. Osa pinnoista menikin jo muuton yhteydessä uusiksi, mutta remppabudjetti oli pieni, ja pidimme vanhat väliovet.

Remontin dilemma on ollut se, että asunto on meille liian pieni. Eikä sitä kannata rempata, jos muutamme pian pois. En ole sitkeistä yrityksistä huolimatta saanut puolisoa suostuteltua isomman asunnon ostoon, joten yksi keino lisätä asumismukavuutta on korjata ainakin rikkinäisiä kohtia asunnosta.

Jostain syystä resuiset väliovet ja tietyt muut kohdat kodissa ovat alkaneet viime aikoina ärsyttää enemmän ja enemmän. Ovi on käyttöesine, sitä käytetään useita kertoja päivässä, joten jopa säästeliäs mieli alkaa puntaroida säästetyn rahan ja sisustukseen menevän kulutuksen välistä epäsuhtaa. Onneahan tässä loppupeleissä tavoitellaan, ja päätin, että minulle enemmän iloa tuo ehjät ja kauniit ovet, kuin tilillä köllöttelevät eurot. Vaihtoon siis nuo romut ovet, maksoi mitä maksoi!

Vasara ja naulat pysyy omassakin kädessä, eikä jiirisahakaan vaikuta miltään vaikealta laitteelta.Itse tehdenkään osinkosumma ei riittäisi kotimme välioviin, karmeihin ja uusiin listoihin. Säästössä on kuitenkin rahaa, joten täytyy kajota myöhemmin kesällä säästötilille. (Harmi, etten kirjoita sisustus aiheista blogia, sillä hei Bauhaus, tässä olisi sponsoroinnnin paikka!)

Linnanmäelle ja Korkeasaareen


Täytyyhän kesällä huvitella! Kenties siis huvipuistoihin osingoilla? Meidän viisihenkinen perhe ei kovin isoja reissuja pystyisi tekemään osinkorahoilla, mutta jotain kuitenkin! Linnanmäki on lapsiperheiden suosikki. Rannekkeet maksavat 42e/kpl, joten niihin menisi noin 210 euroa. Ruokiin menee viideltä henkilöltä Linnanmäen hinnoilla vähintään 100 euroa. Osinkorahoja olisi jäljellä 140 euroa, joilla saisi vielä pääsyliput Korkeasaareen ja jätskit siellä.

Lomailua osingoilla


Mihin sitten loppujen lopuksi käytän osinkoni? Huomasin, että keksin vähän liikaakin käyttöä rahalle, ja vielä jäi ideoita listaamattakin. Loppujen lopuksi käytän osinkorahani elämiseen, eli yhteen viikkoon palkatonta kesälomaa. Ostan siis hetken vapautta palkkatyöstäni. 

Sillä tarvitseeko ihminen kesälomaa? No totta ihmeessä. Tänä vuonna minulla on kolme viikkoa palkallista kesälomaa ja yhden viikon lomailen palkattomana. Talvilomaa en pitänyt ollenkaan, joten lomaa on odotettu. Nettopalkkani on noin 2000 euroa, joten viikossa tienaan noin 500 euroa. Osinkojen voi katsoa kattavan yhden viikon palkattoman ajan kesästä. Ilman osinkojakin olisin varmasti halunnut pitää neljä viikkoa kesälomaa, mutta kiva ajatella, että osingoista on jotain konkreettista hyötyä! Lomailu on tällä kertaa ihan parasta käyttöä osinkorahoilleni. (Lintsillä tai jossain muussa huvipuistossa tulee varmasti käytyä, mutta onneksi kesällä tulee lomarahoja!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti