torstai 6. kesäkuuta 2019

Vahingossa Wärtsilän omistajaksi

Mitä yhteistä on posliiniastioilla ja valtamerilaivojen moottoreilla? Yhteys taisi olla hatara Fiskarsinkin mielestä, sillä kohta Fiskars jakaa taseessaan olleet Wärtsilän osakkeet meille omien osakkeidensa omistajille.

Omistan ihan pikkuruisen minimini erän Fiskarsia, joka taas oli Wärtsilän suuromistaja. Fiskars tuli salkkuuni noin vuosi sitten, tarjoushaukkana innostuin Nordnetin pikkukauppojen kampanjasta. Ostin siis vähän päähänpistosta kahdellasadalla eurolla Fiskarsia, joka on kuuluisa oranssi kahvaisista saksista ja omistaa myös posliiniastioita valmistavia yrityksiä, kuten Iittala ja Royal Doulton.

Keväällä tuli jo tieto, että Fiskars ehdottaa yhtiökokoukselle Wärtsilän osakkeista luopumista, ja niiden jakamista omistajille. Ehdotus hyväksyttiin, ja ensi viikolla pitäisi ilmestyä minunkin salkkuuni vähän Wärtsilää. Kymmenellä Fiskarsin osakkeella saan neljä Wärtsilän osaketta.

Wärtsilä


Täytyy myöntää, että itse Wärtsilästä minulla on hyvin hatarat mielikuvat. Konepajat ei ole vielä kuuluneet salkkuni peruskauraan, olen pitänyt alaa liian syklisenä. Wärtsilä on muistaakseni valmistanut ihan kokonaisia laivojakin joskus, sillä lapsuudestani muistan Martin Saarikankaan raportoineen uutisissa ahkerasti telakkateollisuuden asioita.

Tämäkin yritys on 80-luvun jälkeen uudistunut, ja liiketoiminta nojaa kolmeen peruspylvääseen: Marine Solutions (moottoreita ym,), Energy Solutions (uusiutuvaa energiaa), ja Services. Näistä liikevaihdoltaan suurin on Services. Kyseessä on kansainvälinen laatuyhtiö, jonka osakkeen arvo on viime aikoina tullut alas vuoden sisäisistä huipuista (noin 18,6e) reilusti. Eilisen sulkuhinta on ollut 12,89e, eli osake on halventunut noin 30%.

Osta, myy vai pidä?


Pääsin perimmäisten kysymysten äärelle, eli mitä tehdä Fiskarsin (ja Wärtsilän) osakkeille? Pohdin kyllä näitä kolmea vaihtoehtoja, eli ostaisinko vielä lisää Fiskarsia, myisinkö entisetkin pois, vai pitäisinkö omistuksen ennallaan.  

Jos haluan myydä Fiskarsit, enkä halua Wärtsilää ollenkaan, kannattaa myynti tehdä kaupankäyntikulujen takia ennen 10.6, sillä sen päivän Fiskarsin omistajat saavat Wärtsilää salkkuunsa. Koska osakkeet jaetaan osinkoina, niistä maksetaan osinkovero, varainsiirtoveron maksaa tässä siirrossa Fiskars. 

Pienten erien olemassaolo salkussa ei häiritse minua. Neljä osaketta Wärsilää tulisi painoarvoltaan olemaan joitain promilleja salkussani. Koska painoarvo on niin pieni, eipä sitä voi oikein perustella hajautuksellakaan, mutta voisinpa kuitenkin kuriositeettinä kertoa, että salkussa on ihan silkkaa rautaa (...vai terästä? Mistä niitä moottoreita oikein tehdään...?). 

Päätin tässä tapauksessa pitää Fiskarsin, ja ottaa avosylin vastaan 4 Wärtsilän osaketta. Jos kerkeän paremmin tutustumaan yritykseen, ja osakkeen hinta luisuu vielä alaspäin, voin ostaa sitä lisääkin. Neljälläkin osakkeella voin jonain keväänä käydä yhtiökokouksessa kuuntelemassa vuoden luvut ja nauttia samalla kahvia ja pullaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti