keskiviikko 5. kesäkuuta 2019

Pikku ostoksia Nordnetin kampanjasta

Nordnetissä oli vielä tänään voimassa pienten kauppojen tarjous. Alle 200 eurolla osake-erän sai ostettua 0,99 euron kuluilla.Viime vuonna ostin samasta kampanjasta erän Tokmannia ja erän Fiskarsia. Näistä Tokmanni on osoittautunut toistaiseksi paremmaksi ostoksi, silloin kurssi oli 6,93 euroa, nyt se on 7,40. Fiskars on pysynyt suunnilleen paikallaan.

Mutta mitä ostaisin? Ja kannattaako ostaa ollenkaan? Suuria summia en aio nyt pörssiin upottaa, sillä vaikea arvata, mihin talous on menossa. Kurssit ovat toisallta myös loppu kevään ajan tippuneet, joten saattaisi olla oikea aika ostaa! Mutta mitä, ja millä strategialla? Osakkeiden seulonta vie aikaa, joten viisasta olisi keskittyä jo omistamiini osakkeisiin.

Kaikkia lisää yksi erä?

Salkussani on tällä hetkellä yhdeksää eri osaketta. CapMan, Citycon, Fiskars A, Marimekko, Nokia, Nordea, Orion B, Stora Enso ja Tokmanni. Voisin vain kylmän viileästi todeta, että kaikki on yrityksinä niin hyviä, että jaan rahat tasan kaikkien kesken. 

Strategiana tämä voisi olla ihan toimivakin: saisin ajallista hajautusta ja säästäisin aikaa täräyttämällä rahat miettimättä pörssiin. Ongelmana on, että löysää rahaa ei ole ostojen vaatimaa 1800 euroa, ja kaikkia en halua lisätä, sillä esim. Nordeaa on omistuksissa vähän liikaakiin ja Fiskars sen sijaan antoi tulosvaroituksen kauppasodan takia. 

Katse omavaraisuuteen

Alkuperäinen ajatus oli pistää vaan nopeasti muutama osto eteenpäin ilman sen suurempia tutkimisia. Päädyin kuitenkin selaamaan osavuosikatsauksia ja Inderesin raportteja. Tällä kertaa oli suuri houkutus ostaa Marimekkoa ja Fiskarsia, jotenkin ne vaan yhtiöinä on niin symppiksiä <3 Ei vaan luonto antanut myöten, kun kurkkasin niitä vähän tarkemmin. Marimekolla oli hyvä Q1, mutta osake on melkoisen kallis. Fiskarsilta taas tuli tulosvaroitus, joten kauppasota vaikuttaa etenkin siihen. Ostolistalle valikoitui kaksi osaketta, molempia yhdistää hyvä omavaraisuusaste. Yhteensä säästötili keveni noin 800 euron verran.  

Capman on ensimmäisiä sijoituksiani, ja olen ostanut sitä pienen erän vuoden 2017 osinkodipistä. Silloinen hankinta-arvo on ollut 1,43. Capmanin osavuosikatsaus oli iloista luettavaa, sekä liikevaihto että voitto ovat kasvaneet verrokki ajankohtaan viime vuonna. Omavaraisuus on myös kunnossa ja osinkotuotto on korkea. Ostin siis yhteensä 245 osaketta hintaan 1,564 euroa.

Puhdasta IT-alaa ei salkussani vielä ole. Selailin Inderesin raportteja, ja viehätyin Digian vahvasta taseesta. Vuoden 2018 erinomainen omavaraisuusaste (55%) antaa uskoa sille, että tiukan paikan tullen yrityksellä on pelivaraa. Digian asiakkaina on julkisia toimijoita ja pankkeja, joten ainakin osa asiakkaista on suuria, vaikka firma itse kuuluu kooltaan pörssilistattujen IT-yritysten keskikastiin. Osinkoprosentti ei ole kovin suuri, mutta yhtiö on kuitenkin maksanut 2,5% osinkoja vuoden 2018 tuloksesta. Riskitön tämä sijoitus ei ole, mutta varmasti mielenkiintoinen seurattava. Digiaa ostin 130 osaketta hintaan 3,01 euroa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti